Όρκος στα δίδακτρα και την αριστεία... ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!


Όρκος στα δίδακτρα και την αριστεία...

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!

 Μετά από 3 χρόνια συστηματικής παρέμβασης και ανάδειξης της κατάστασης που διαμορφώνεται στην καθημερινότητα μας με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπρανη, την Τρίτη 7/11 είχαμε την πρώτη αιχμηρή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τον ίδιο. Αφορμή στάθηκε η "δέσμευση"-όρκος στην ...αριστεία που μοιράστηκε στην Τελετή Υποδοχής πρωτοετών, καθώς και οι δηλώσεις του Αντιπρύτανη Σαρτζετάκη για επιβολή τέλους εγγραφής-διδάκτρων στις σπουδές μας

,Η δημόσια έκθεση του Πρύτανη αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη. Είναι γνωστή σε εμάς η συμπεριφορά του και οι πρακτικές του, από τον παλιότερο συσκοτισμό Γενικών Συνελεύσεων για να μην μπορέσουμε να συζητήσουμε μεταξύ μας, την απαγόρευση πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων, τα ΜΑΤ στην είσοδο του ΠΑΜΑΚ μέχρι τις φετινές εικόνες που όταν φοιτητές του εξέθεσαν τα προβλήματα του ΠΑΜΑΚ γύρω από τη σίτιση, τις πτυχιακές εξεταστικές, το χωροταξικό, τα επαγγελματικά δικαιώματα, εκείνος κούνησε ειρωνικά το πορτοφόλι του. Πια είναι γνωστές σε όλο και περισσότερους.

 Παρά την προσπάθεια του να παρουσιάσει συγκεκριμένα το σχήμα μας, την ΑΕΠ-ΕΑΑΚ ως τερατούργημα, ξέρει και ο ίδιος καλά ότι δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε. Αυτό άλλωστε τον ενοχλεί. Η μαζική πολιτική παρέμβαση και η έκθεση του στους φοιτητές και πια σε όλη την κοινωνία. Ξέρει καλά τις πρακτικές μας και τις απόψεις μας όσο και αν τις διαστρεβλώνει αυτές τον ενοχλούν: η καθημερινή συζήτηση με τους φοιτητές, το αίτημα για δημοκρατική λειτουργία εντός του ΠΑΜΑΚ, η διαρκής ανάδειξη ζητημάτων όρων σπουδών και χρηματοδότησης.

 Καλούμε, τώρα, κάθε φοιτητή να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τις σπουδές μας. Να τους κοπεί κάθε σκέψη να βάλουν δίδακτρα, να αναδείξουμε το θέμα της σίτισης, της γενικότερης υποχρηματοδότησης, της καθημερινότητας. Να αντιπαλέψουμε το δύσκολο συσχετισμό στο ΠΑΜΑΚ απέναντι στη ΔΑΠ, τη παιδιά του Ζαπρανη και της Νέας Δημοκρατίας, να πάρουμε τον Σύλλογο Φοιτητών στα χέρια μας.

  Καλούμε το Υπουργείο να σκεφτεί σοβαρά ότι ενώ κάνει αυτήν την ανακοίνωση, είναι τα δικά του  νομοθετικά κενά και οι κατευθύνσεις του νέου νόμου, που αφήνουν τις διοικήσεις των τμημάτων μας να κόβουν τις πτυχιακές εξεταστικές και να δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.

Με επίμονο μαζικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε τις σπουδές, την καθημερινότητα και τις ζωές που μας αξίζουν!

Σχόλια