Ανακοίνωση για την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής στο Οικονομικό

Ανακοίνωση για την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής στο Οικονομικό

Με μια λιτή ανακοίνωση αλλά πραγματική "μαχαιριά", μας ανακοινώθηκε  εν μέσω της εξεταστικής του Σεπτέμβριου από τη διοίκηση του τμήματος Οικονομικών επιστημών η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής .

Η σκληρή αυτή απόφαση δεν μας εκπλήσσει, μιας και έρχεται από την συνέλευση των καθηγητών του τμήματος, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν φροντίσει όλο το τελευταίο διάστημα να χειροτερέψουν οι όροι σπουδών στο τμήμα του Οικονομικού.  Θα λέγαμε ότι είναι οριακά εκδικητική και τιμωρητική απέναντι στους φοιτητές.

Όμως εν μέσω μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για όλους μας και μεγάλων θυσιών των οικογενειών μας κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την προσπάθεια μας. Δεν χωρούν πολλά λόγια  μπροστά στην παράνοια των αποφάσεων τους , παρά μόνο δράσεις των φοιτητών. Αν και πάλι μείνουμε θεατές η κατάσταση θα αλλάζει μόνο προς το χειρότερο.

Στεκόμαστε πλάι στην διάθεση εκατοντάδων φοιτητών για άμεση σύγκληση Συνέλευσης Οικονομικού που θα αποφασίσει δράσεις πίεσης και ανατροπής της απόφασης. Μια δημοκρατική, οργανωμένη και μαζική διαδικασία που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν από όλους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο Σύλλογος Φοιτητών έπρεπε ήδη να έχει βγάλει ανακοίνωση και να αποδείξει ότι έχει λόγο ύπαρξης. Εμείς σε κάθε περίπτωση εμμένουμε σε ένα ρόλο για το Σύλλογο εκπροσώπησης των αιτημάτων των φοιτητών και όχι προθάλαμου της ΔΑΠ ή οποιασδήποτε παράταξης. Καλούμε άμεσα το ΔΣ να αποφασίσει σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσουμε ψήφισμα για ανατροπή της απόφασης.

Το Υπουργείο και η ηγεσία του ήρθε η ώρα να καταλάβουν ότι χρειάζεται στιβαρή και μόνιμη θεσμοθέτηση της πτυχιακής εξεταστικής και όχι να αφήνει την εκάστοτε Διοίκηση ενός τμήματος να παίζει με τους φοιτητές.

Ξέρουμε ότι μπροστά σε οποιαδήποτε δράση υπάρχει ο φόβος τυχόν "σταμπαρίσματος" ή εκδικητικής συμπεριφοράς καθηγητών. Αλλά είναι μάλλον προφανές ότι ούτως ή άλλως ο πρόεδρος και μερίδα καθηγητών πίσω από αυτόν, μας αντιμετωπίζουν ως επιπλέον... γραπτά και φόρτο που θέλουν να αποφύγουν και ποιος ξέρει ίσως αναμασήσουν πάλι θεωρίες για τεμπέληδες φοιτητές που πρέπει να περάσουν όλα τα μαθήματα μονομιάς για να μην έχουν μπλεξίματα σαν αυτά ξεχνώντας τον πραγματικό αγώνα που δίνουν πολλοί φοιτητές για να τελειώσουν. Ποιό άλλωστε το "ακαδημαϊκό" σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης πέρα από μια λογική ανούσιας πειθαρχίας και εκδικητικότητας;

Κάθε νοήμων και στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη τα ψευδοοικονομικά επιχειρήματα περί μείωσης του κόστους που συνεπάγονται οι εμβόλιμες εξεταστικές για το Πανεπιστήμιο ( 0,02 ευρώ ανά επιπλέον φοιτητή!) Δεν θέλουμε να πιστέψουμε άλλωστε οτι οι καθηγητές μας είναι οπαδοί της «ήσσονος προσπάθειας» και δεν θέλουν να καταβάλλουν κόπο, για να τους επιστρέψουμε ένα νεοφιλελεύθερο κλισέ.
Τους καλούμε να απαντήσουν αν γνωρίζουν πως ζούμε στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, στην οποία τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης 5 μηνών δεν είναι αμελητέα έξοδα.Τους καλούμε να απαντήσουν αν γνωρίζουν πως είναι να προσπαθείς να προγραμματίσεις το μέλλον σου στην Ελλάδα της ανεργίας και της επισφαλούς και οικτρά αμειβόμενης εργασίας.
Στην τελική, τι σόι οικονομολόγοι με περγαμηνές είναι αν δεν μπορούν να αντιληφθούν τα παραπάνω;

Οι συνεχείς αλλαγές που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας(αλυσίδες, αρνητική βαθμολόγηση, μαζικά κοψίματα και τώρα κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής)στο τμήμα του Οικονομικού πρέπει να βρουν απάντηση.



Χαμένοι θα βγούμε μόνο αν δεν κάνουμε τίποτα.

Σχόλια