Κάλεσμα για Συνέλευση 1ου και 2ου έτος Οικονομικού την Τρίτη 29/3

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών έχουν αντικρίσει μια διαφορετική κατάσταση. Η βασική αλλαγή που αντίκρισαν ήταν η τροποποίηση του προγράμματος σπουδών του τμήματος, ουσιαστικά η εισαγωγή των μαθημάτων-αλυσίδων.


Η ύπαρξη των αλυσίδων φαίνεται για αρκετούς εκ πρώτης όψεως να έχει λογική, μιας και κανείς θα αναρωτηθεί: «Πώς μπορείς να παρακολουθήσεις ένα πιο εξειδικευμένο μάθημα χωρίς να ξέρεις την βάση;». Ωστόσο αυτή η άποψη δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους δεν σχετίζονται μόνο με το πόσο καλά μάθαμε αυτά που μας δίδαξαν μέσα στο εξάμηνο, αλλά και με τον τρόπο εξέτασης, το περιεχόμενο των θεμάτων, αν σου έτυχε κάτι την ημέρα της εξέτασης ακόμη και τον τρόπο βαθμολόγησης του καθηγητή.

Ενώ αυτή η αλλαγή υπάρχει από την αρχή της χρονιάς δεν έχει υπάρξει επίσημη τεκμηρίωση γιατί κάποιος να μην μπορεί να δηλώσει όποια μαθήματα θέλει σε κάθε δήλωση μαθημάτων; Γιατί δηλαδή στερείται από έναν φοιτητή η δυνατότητα να δηλώσει όλα τα μαθήματα του εξαμήνου και να διαβάσει για παράδειγμα 2 μαθήματα για τον Σεπτέμβρη; Το λέμε αυτό διότι οι δηλώσεις μαθημάτων δεν ανοίγουν τον Σεπτέμβρη παρά μόνο στην αρχή κάθε εξαμήνου, άρα αν δεν σου επιτραπεί να δηλώσεις κάποιο μάθημα επειδή είναι αλυσίδα τότε δεν μπορείς να το δώσεις ούτε τον Σεπτέμβρη!

Το πρόβλημα αναδεικνύεται αυτές τις μέρες που οι ορισμένοι φοιτητές του 2ου έτους δε μπορούν να δηλώσουν κάποια μαθήματα εξαιτίας των αλυσίδων και οι φοιτητές του πρώτου έτους έχουν αντικρίσει μια τουλάχιστον ασυνήθιστη συμπεριφορά από συγκεκριμένο καθηγητή.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έχει εντείνει μια απόλυτη και επιθετική στάση προς τους φοιτητές, ειδικά των πρώτων ετών. Η αποβολή φοιτητή από το μάθημα χωρίς ιδιαίτερο λόγο τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα, το μαζικό κόψιμο φοιτητών στις εξεταστικές και μάλιστα με μηδέν, συνήθεια, ενώ χαρακτηριστική είναι και η τιμωρηική στάση που κρατά στο πρώτο έτος.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και καιρό, καμία άλλη πολιτική δύναμη του Συλλόγου Φοιτητών δεν έχει πάρει δημόσια θέση για τις αλυσίδες, αν είναι υπέρ ή κατά, κάτι που ισχύει και για το θέμα της καθηγητικής αυθαιρεσίας.


Εμείς θεωρούμε ότι οι φοιτητές του πρώτου και δεύτερου έτους, οφείλουν να συζητήσουν για τα ζητήματα του τμήματος, ανεξαρτήτως της άποψης που έχουν διαμορφώσει για τα παραπάνω μέχρις στιγμής. Θεωρούμε πως για ότι συμβαίνει μέσα στο μάθημα ή συνολικά στο πρόγραμμα σπουδών και την καθημερινότητα στο πανεπιστήμιο λόγο πρέπει να έχουν και οι φοιτητές. Γι’ αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε Συνέλευση για το πρώτο και δεύτερο έτος στο Οικονομικό και καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά, να πουν την άποψη τους και να καταλήξουν σε κινήσεις (π.χ. την συμμετοχή στην επόμενη συνέλευση των καθηγητών του τμήματος) για να επηρεάσουν και να πιέσουν για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Μη ξεχνάς! 

Η δημοκρατία και η δράση είναι αναγκαία και η μόνη ικανή συνθήκη που μπορεί να αλλάξει κάτι για τις σπουδές μας!

Συζήτηση – Συνέλευση πρώτου και δεύτερου έτους,
την Τρίτη 29/3 στις 3 μ.μ.

Σχόλια