Ποιος θέλει να γίνει συνταξιούχος ;

Η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου συνεχίζεται και σειρά πήρε πλέον η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη από το τέλος του περασμένου έτους, ασκούνται πιέσεις για την αλλαγή του ασφαλιστικού, πάντα σύμφωνες με το δόγμα της λιτότητας. Αυτό φαίνεται και από το προσχέδιο –τερατούργημα του νέου νόμου για το ασφαλιστικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση;

Κάθε εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλλει στο ταμείο ασφάλισης του ορισμένες εισφορές. Αυτά είναι ποσά που του εξασφαλίζουν την προφύλαξή του από “κοινωνικούς κινδύνους”, όπως πχ η ασθένεια, η μητρότητα και τα εργατικά ατυχήματα. Εν ολίγοις, μια αξιοπρεπή διαβίωση. Όλα τα παραπάνω, καθώς και η συνταξιοδότηση σε μια λογική ηλικία, είναι αποτελέσματα νικηφόρων αγώνων του λαϊκού κινήματος.

Σαν θεσμός θα έπρεπε να κατοχυρώνει τα δικαιώματα αυτά με βάση ορισμένα κριτήρια, εξασφαλίζοντας πως:

• κανείς δεν θα πληρώνει ποσά δυσανάλογα του εισοδήματός του. Έτσι, κανένας
εργαζόμενος δεν υποχρεώνονταν να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ενώ είχε χαμηλό εισόδημα.
• ακόμα και ο μακροχρόνια άνεργος θα είχε πρόσβαση στην υγεία,
• κανείς εργαζόμενος δεν θα δούλευε μέχρι να δει εγγόνια και θα συνταξιοδοτούνταν εντός
ενός λογικού χρονικού ορίου.
• Ο ασφαλισμένος θα έβλεπε πως τα χρήματα που δίνει του επιστρέφονται μέσω κοινωνικών
παροχών.

Αυτό το πλαίσιο της ασφάλισης αποτελούσε πάντα και αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη, που θέλει να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και όχι σκλαβιάς.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την υποταγή στα Μνημόνια, παρατηρείται μια λογική κατάργησης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτό προκύπτει μέσα από τις συνεχείς και παράλογες αυξήσεις στις εισφορές, όσο και από την εξαφάνιση των παροχών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ, μείωση συντάξεων).

Το νέο νομοσχέδιο σε συνέχεια των προηγουμένων έρχεται να συνεχίσει την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και την συνταξιοδότηση. Αυτό προκρίνεται γύρω από ριζικά βαθιές τομές, που ακόμα και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσαν να προχωρήσουν. Συγκεκριμένα αυτό προωθείται, μεταξύ πολλών, κύρια μέσα από :

• ένα νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σύμφωνα με τον οποίο το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα προκύπτει από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, από τα χρόνια εργασίας και από το ποσοστό αναπλήρωσης. Οι νέοι συντελεστές που επιβάλλονται οδηγούν στις μειώσεις των συντάξεων για αυτούς που τώρα συνταξιοδοτούνται.

νέες ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς μεγάλα θα είναι τα βάρη για τους αγρότες για τους οποίους τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το τρέχον έτος. Ιδιαίτερα καταστροφικές θα είναι οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

• την κατάργηση του ΕΚΑΣ για περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους με στόχο την ολική κατάργησή του, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά, χάνοντας έτσι πολλοί δικαιούχοι το συγκεκριμένο επίδομα.

Και τώρα τι;

Μετά από πολλές μάχες το λαϊκό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να έχει ένα έστω αξιοπρεπές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο τώρα προσπαθούν να διαλύσουν. Κατανοώντας ότι οι αλλαγές που προτείνονται είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να δοθεί απάντηση από όλους μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι φοιτητές όχι μόνο σαν παιδιά των ήδη εργαζόμενων, αλλά κυριότερα σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουμε την απάντηση, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και για το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου. Μας θεωρούν μια χαμένη και καταδικασμένη γενιά. Να τους δείξουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον για εμάς χωρίς εμάς.



Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Σχόλια