Κάλεσμα για Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11/11

ΜΗΔΕΝ κάρτες σίτισης σε όσους δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία!
Αυτή τη χρονική περίοδο συνήθως κάθε χρόνο υπάρχει η ανακοίνωση της φοιτητικής μέριμνας με τους δικαιούχους κάρτας σίτισης εκτός αυτών που ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Φέτος, όμως, η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα, αφού δεν θα δοθεί καμία κάρτα σίτισης στους φοιτητές αυτούς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περαιτέρω χρηματοδότηση. Το αποτέλεσμα; Φοιτητής με εισόδημα 5000 ευρώ ή και λιγότερο από άλλη πόλη που δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία, αναγκάζεται να πληρώνει 3,5 ευρώ τη μέρα προκειμένου να φάει στη λέσχη. Το Υπουργείο παιδείας με την εγκύκλιο και την ανεπαρκή του χρηματοδότηση, η πρυτανεία με την απάθεια της και η εταιρία του Χούτου που εδώ και χρόνια κερδίζει από το πανεπιστήμιο, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση άνευ προηγουμένου μετακυλίοντας το κόστος των σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Η κατάσταση δεν διαφέρει ούτε στην άλλη διάσταση της φοιτητικής μέριμνας, αυτή της στέγασης των φοιτητών, καθώς οι εισακτέοι στη φοιτητική εστία είναι 156 φοιτητές, δηλαδή λιγότεροι του 2,5% των ενεργών φοιτητών του πανεπιστημίου!

Μακάρι τα προβλήματα στο πανεπιστήμιο μας να τελείωναν εκεί…
Αν και έχει μπει Νοέμβριος και κάποιος θα πίστευε ότι το χωροταξικό πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί θα λυνόταν με την απομαζικοποίηση των μαθημάτων, σε αρκετά μαθήματα παραμένει υπαρκτό  πρόβλημα. Παρά την παραχώρηση ενός σχολείου στην Τριανδρία, η αξιοποίησή του μόνο για υλικοτεχνικές και διοικητικές υποδομές δεν θα λύσει  όπως καταλαβαίνουμε όλοι το παραπάνω πρόβλημα. Φυσικά για όλα αυτά δε λείπουν και φωνές όπως του δημάρχου Θεσσαλονίκης ή του αντιπρύτανη του ΑΠΘ, που προτείνουν ως λύση για το καθεστώς υποχρηματοδότησης τα δίδακτρα στους προπτυχιακούς φοιτητές! Πέρα όμως από ζητήματα που σχετίζονται αμιγώς με τη χρηματοδότηση του ΠΑΜΑΚ και του ελληνικού πανεπιστημίου γενικότερα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προκύπτουν διαρκώς και επηρεάζουν τους όρους φοίτησης μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή του προγράμματος σπουδών στο τμήμα του Οικονομικού που συνοδεύτηκε από εισαγωγή μαθημάτων-αλυσίδων ή η εξαγγελία από τον υπουργό Παιδείας για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, που όπως και την πρώτη φορά με το σχέδιο Αθηνά, αναμένεται να αγγίξουν και το ΠΑΜΑΚ.
Ζωντανό πανεπιστήμιο ή πανεπιστήμιο με… ιδιοκτήτη;
Την ώρα που το σύνολο των παραπάνω παραμέτρων δυσχεραίνει την φοιτητική μας καθημερινότητα,  εντείνεται και η προσπάθεια το πανεπιστήμιο να απονεκρωθεί πλήρως από κάθε ζωντανή διαδικασία. Αυτή τη κατεύθυνση εξυπηρετούν οι μηνύσεις που άσκησε ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης εις βάρος φοιτητών που συμμετέχουν στο σχήμα μας, για να απαντήσει σε πάρτυ με χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετούσε άλλωστε και η περσινή προσπάθεια του να ακυρώσει Γενική Συνέλευση.

#praxeis_??
Σε όλα τα παραπάνω η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρότι στην καινούργια της αφίσα μιλάει για ΠΡΑΞΕΙΣ, έχει μείνει εντελώς άπραγη και αδιάφορη στα προβλήματα του φοιτητή, δρώντας αντιπαραθετικά στον υγιή διάλογο και στην έκφραση  των φοιτητών. Δεν έχει πει λέξη για το πρόβλημα της σίτισης, για το χωροταξικό, για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, για τις εστίες, για τη στάση του Πρύτανη. Εξακολουθεί όμως να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για διάλογο και Γενική Συνέλευση! Ας μη γελιόμαστε! Η κατάσταση διάλυσης του Φοιτητικού μας Συλλόγου, μας έχει φέρει σε χειρότερες θέσεις. Η απουσία συνελεύσεων και αγώνων τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστήμιο μας όξυνε τα προβλήματα.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες να πετύχουμε πράγματα. Φοιτητές στο Ρέθυμνο αυτές τις μέρες μέσω κινητοποιήσεων τους πέτυχαν να δοθούν παραπάνω εκατοντάδες κάρτες σίτισης! Γνωρίζουμε ότι στο Πανεπιστήμιο μας υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια δεκάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία πρέπει να απαιτήσουμε να μεταφερθούν άμεσα στη φοιτητική μέριμνα και ειδικότερα στη σίτιση! Ξέρουμε ούτως ή άλλως ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς αλλά ότι πρέπει άμεσα να συζητήσουμε και να κινητοποιηθούμε, μέσω μιας Γενικής Συνέλευσης, μιας διαδικασίας του Συλλόγου Φοιτητών όπου έχει δικαίωμα να συμμετέχει κάθε φοιτητής και είναι καιρός επιτέλους να διεξαχθεί και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έστω και μετά από 4 (!!) χρόνια! Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε φωνή, να πάει χαμένη!


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ!

Σχόλια