Λίγα λόγια για το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά σε μεγάλο του κομμάτι τόσο την λειτουργία του πανεπιστημίου, όσο και την φοιτητική καθημερινότητα. Κάποιες από τις διατάξεις που περιέχει είναι :
  • η κατάργηση ορισμένων διατάξεων περί διαγραφών
  • η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος
  • η επέκταση του χρόνου (2ν έτη) που ένας φοιτητής δικαιούται φοιτητικές παροχές, καθώς και
  • η επαναφορά  έως ένα βαθμό της δυνατότητας των φοιτητών να συμμετέχουν στη Σύγκλητο και στις συνελεύσεις τμημάτων (συνελεύσεις των καθηγητών του κάθε τμήματος).
«Τίποτα δε μπορεί να αλλάξει»,
 τυχαίος φοιτητής στο Πα.Μακ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αρκετά σημαντική. Όλο το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα από το 2011 και μετά όπου ψηφίστηκε ο τελευταίος ολοκληρωμένος νόμος για τα πανεπιστήμια (νόμος Διαμαντοπούλου) προσπάθησε να επιβληθεί μια λογική «απάθειας». «Τίποτα δε μπορεί να αλλάξει», «Καλές μωρέ και οι προσπάθειες για Συνέλευση, αλλά και τι θα πετύχουμε;;», ήταν κάποιες από τις συχνότερες φράσεις ανάμεσα στους φοιτητές. Σήμερα ωστόσο αυτό το επιχείρημα φαίνεται να καταρρέει. Γιατί οι παραπάνω διατάξεις, αποτελούν εδώ και αρκετό διάστημα βασικές διεκδικήσεις πολλών φοιτητικών συλλόγων και αντικείμενο κινητοποιήσεων, με χαρακτηριστικότερο το φετινό, αυτό των διαγραφών φοιτητών.

Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η εξέλιξη περί κατάργησης του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι αρκετά σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο του ΠΑ.ΜΑΚ. ήταν εκείνο που πρότεινε την ποινή σε περίπτωση που δεν δώσουμε μάθημα που δηλώσαμε, που πρότεινε «κισέ» και εταιρία security στην είσοδο, που πρότεινε και επικύρωνε την επιβολή ή αύξηση διδάκτρων στα περισσότερα μεταπτυχιακά του ΠΑ.ΜΑΚ., που συνεδρίαζε μέσω skype χωρίς την ενημέρωση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εν τέλει, το Συμβούλιο του ΠΑ.ΜΑΚ. ήταν εκείνο που «φαγώθηκε» να περάσει ο νέος Οργανισμός λειτουργίας, πράγμα το οποίο και δεν έγινε.

Οι αγώνες μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους μπορούν να πετύχουν!
Να πετύχουμε περισσότερα!

Είναι φανερό ότι σήμερα η ενεργοποίηση των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων μπορεί να έχει αποτελέσματα. Ωστόσο και μέσα στο πολυνομοσχέδιο και ευρύτερα υπάρχουν συγκεκριμένες προβληματικές. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων (και το πρόσφατο «κούρεμα» των αποθεματικών τους ενόψει…δόσης), η κατεύθυνση υποβάθμισης των πτυχίων, ο αυταρχισμός πολλών πρυτανικών αρχών (και το πολλές φορές μεγάλο μίσος τους προς το άσυλο και τους φοιτητικούς αγώνες) είναι ζητήματα που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να απασχολήσουν όλους μας. Ειδικότερα το ζήτημα της εντατικοποίησης μέσω διάφορων τρόπων (πιο δύσκολα προγράμματα σπουδών, μαθήματα-«αλυσίδες», περισσότερες εργασίες και πρόοδοι) θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους φοιτητές σε κάθε τμήμα.

Σήμερα έχει περισσότερο νόημα παρά ποτέ να ξεφύγουμε από την απάθεια και την λογική ότι τίποτα δε μπορεί να αλλάξει, που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές. Σήμερα και στο ΠΑ.ΜΑΚ. ο Σύλλογος πρέπει να επιστρέψει σε κατάσταση διαλόγου και διεκδίκησης ξεφεύγοντας από τον λήθαργο της…ταχυφαγείας, και της 3ετούς απουσίας Συνελεύσεων, για να εγγυηθούμε όλοι ότι όσα μας απασχολούν από τη λέσχη, έως τα μαθήματα-αλυσίδες και το χωροταξικό θα βρουν νικηφόρα απάντηση. Κόμβο σε αυτή τη διαδικασία, αποτελούν και οι φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου. Με συμμετοχή και εξασφάλιση της δημοκρατικής διεξαγωγής τους καλούμε κάθε φοιτητή του ΠΑ.ΜΑΚ. να στείλει  μήνυμα στην παραπάνω κατεύθυνση αλλαγής πλεύσης στο Σύλλογο, καταδικάζοντας την «μπλε απαξία».

Από τις συνελεύσεις μέχρι τις  καθημερινές διεκδικήσεις, το σύνολο των φοιτητών έχει το λόγο για τους όρους των σπουδών του. Σήμερα με αναβαθμισμένο το ρόλο και την ευθύνη των συλλογικών διαδικασιών και αγώνων, κάθε φοιτητής καλείται να παίρνει θέση στα ζητήματα που τον αφορούν και είναι στο χέρι του να διαμορφώσει το αποτέλεσμα τους.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ!

Σχόλια