Τι είναι ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ η Γενική Συνέλευση;;

Η Γενική Συνέλευση είναι η ανώτερη και δημοκρατικότερη διαδικασία του Φοιτητικού Συλλόγου. Είναι  ανοιχτή για όλα τα μέλη του Συλλόγου (δηλαδή για κάθε φοιτητή του Πα.Μακ.) και σε αυτήν έχει το δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να τοποθετηθεί. Είναι αρμόδια να συζητάει ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο αλλά και συνολικότερα πράγματα που μπορεί να αφορούν συνολικά την κοινωνία. Οποιαδήποτε θέμα κάποιος φοιτητής θεωρεί άξιο κουβέντας και δράσης, μπορεί να τεθεί.  

Και γιατί να γίνει κάτι τέτοιο;

Γιατί σήμερα έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα στο Πα.Μακ. που κατά την γνώμη μας πρέπει να συζητηθούν από τους φοιτητές και να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις. Οι κάρτες σίτισης είναι ελάχιστες σε σχέση τόσο με τον αριθμό των φοιτητών όσο και των δικαιούχων. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος που προβλέπει ποινή – αποκλεισμό στην επόμενη εξεταστική για μάθημα που δηλώσαμε και δεν δώσαμε, αλλάζει ριζικά τον τρόπο που μπορούσε ένας φοιτητής να ρύθμιζε την εξεταστική του. Ακόμη η επικείμενη ψήφιση του νέου Οργανισμού λειτουργίας, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των πτυχών του πανεπιστημίου, περιλαμβάνει διαγραφές στα ν+2, διαγραφή μετά από 6 αποτυχίες σε ένα μάθημα (!!), καθώς και πρόβλεψη για security στην είσοδο μετά από προτροπή του Συμβουλίου Ιδρύματος στον Πρύτανη.

Και γιατί μαζεύουμε υπογραφές;

Γιατί είναι ο δεύτερος τρόπος να οριστεί μια Συνέλευση όταν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν το έχει αποφασίσει λόγω ακύρωσης της διαδικασίας από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αν μαζευτούν υπογραφές ίσες με το 1/5 των ψηφισάντων στις φοιτητικές εκλογές (=543 φοιτητές) όμως, τότε σύμφωνα με το καταστατικό το ΔΣ υποχρεούται να την ορίσει. Ούτως ή άλλως είτε με 1000 είτε με 100 υπογραφές αν εκείνη την ημέρα μαζευτούν 300 φοιτητές τότε η Συνέλευση έχει και τυπικά απαρτία και μπορεί να αποφασίσει.

Μήπως λέμε ψέματα;

Ας δούμε βασικά διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται από την άλλη πλευρά, καθώς γίνεται γνωστό το γεγονός της Συνέλευσης.

i. «Δεν έχουν αποφασιστεί αυτά ακόμη»: αν ανατρέξει κάποιος στο site του πανεπιστημίου, θα βρει την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος που περιλαμβάνει μέσα τις διατάξεις για την δήλωση μαθημάτων και τον τρόπο εισόδου στον χώρο του Πα.Μακ. (για την σίτιση έχει ήδη ανακοινωθεί από την μέριμνα). Ουσιαστικά κάποιοι μας προτείνουν να αφήσουμε τα προβλήματα να λυθούν από μόνα τους… Είναι σαφές όμως από την σιωπή τους όλες αυτές τις μέρες, ότι αν αφήσουμε τα πράματα να …κυλίσουν απλά θα τα βρούμε μπροστά μας
ii. «Η συνέλευση είναι άτυπη και είναι κάτι που κάνουν οι αριστεροί μόνοι τους»: η απάντηση είναι πολύ απλή, η συνέλευση είναι τυπική εφόσον συγκεντρώνει την απαραίτητη απαρτία. Όσο για το άλλο, είναι πάγια τακτική της ΔΑΠ (και της ΠΑΣΠ ορισμένες φορές) να μην συμμετέχουν γιατί φοβούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους δημόσια στους φοιτητές.
iii. «Και τι μπορεί να πετύχει μια συνέλευση»; Δίνει την δυνατότητα σε εμάς τους φοιτητές να συζητήσουμε για τα προβλήματά μας και να αποφασίσουμε συλλογικά πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Το τι μπορεί να πετύχει μια Συνέλευση, λοιπόν, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Ήδη με αποφάσεις και κινητοποιήσεις Συλλόγων στην Αθήνα και στην Πάτρα, έχουν δοθεί περισσότερες κάρτες σίτισης, έχουν αναδειχθεί προβλήματα όπως το χωροταξικό και οι φοιτητές πιέζουν για την επίλυση τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τη στιγμή που το πανεπιστήμιο αλλάζει ριζικά, οι φοιτητές πρέπει να έχουν λόγο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κρατάει σιωπηλούς και να μπλοκάρει κάθε τέτοια προσπάθεια για συζήτηση και δράση 3 χρόνια τώρα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/11

Σχόλια