Σχετικά με την εκδήλωση Πρυτανείας και "Συλλόγου Φοιτητών"

Θα σου πουν πολλά, θα σου κρύψουν ακόμα περισσότερα…

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι καλοθελητές του πανεπιστημίου μας είναι και πάλι εδώ για να σε βοηθήσουν. Αφού σε κάλεσαν για τους γνωστούς καφέδες μετά τα μαθήματα και τις μαζικές εξόδους του έτους σου (γιατί ας μη γελιόμαστε ποιος πρωτοετής μπορεί να …γνωρίσει μόνος τους συμφοιτητές του), ήρθε η στιγμή για την υποδοχή των πρωτοετών από το Σύλλογο μας. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η εν λόγω εκδήλωση δεν πραγματοποιείται από κανένα Σύλλογο, αλλά από την παράταξη της ΔΑΠ η οποία έχει επιλέξει το τελευταίο καιρό  να κρύβεται πίσω από το θεσμό του Συλλόγου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, αλλά όπως είδες και μόνος σου στη “βοήθεια” που έσπευσε να προσφέρει ο “Σύλλογος”  κατά την εγγραφή σου. Επικαλούμαστε λοιπόν τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο μας, συμφώνα με το καλωσόρισμα του νέου μας πρύτανη, και παρακάτω σε ενημερώνουμε για τα ‘στανταράκια’ που θα ακούσεις, αλλά και τα αντισος που μάλλον θα ξεχάσουν πολύ βολικά να σου πουν…   

ΦΑΒΟΡΙ
Το έργο είναι το ίδιο εδώ και χρόνια. Η όλη ιστορία ξεκινάει με ένα λόγο τόσο του Πρύτανη όσο και της προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών, όπου καλωσορίζουν και οι δύο με τη σειρά τους το νέο αίμα του πανεπιστημίου. Ο λόγος είναι προφανώς σύντομος καθώς η προσοχή εστιάζεται στο δημοφιλές βιντεάκι το οποίο απαθανατίζει όλες τις αξιομνημόνευτες στιγμές του πιο ενεργού όπως θα τονιστεί, Φοιτητικού Συλλόγου. Εκεί θα δεις φωτογραφίες από τη πολιτιστική δράση του Συλλόγου, βλέπε τουρνουά τυροφαγίας, «πάμε θέατρο» στο Σεφερλή και απολαμβάνουμε stand-up comedy με τον Κοντοπίδη, αλλά και από το “μαχητικό ιστορικό” του καθώς οι επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τη καθημερινή ζωή του φοιτητή και που μόνο η μαζικότητα και η συλλογικότητα μπορεί να διεκδικήσει, είναι πραγματικά αμέτρητες… Το βίντεο για να χαλαρώσει και λίγο το κλήμα, κορυφώνεται στην προσπάθεια να πείσουν για το πόσο μεγάλη και καλή παρέα είναι αυτά τα παιδιά, με φωτογραφίες από εκδρομές στο Μπάνσκο ή στη Μύκονο ανάλογα με τη σεζόν.
                           
OUTSIDER
Αυτά που δε θα αναφερθούν ωστόσο, επισκιάζουν κάθε οπτικοακουστικό εφέ. Θα αποφύγουν με κάθε τρόπο δυο λέξεις: «γενική» και «συνέλευση» για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει ο κίνδυνος του συνειρμού αυτών των λέξεων με την απουσία Γενικής Συνέλευσης στο Πα.Μακ. εδώ και τρία χρόνια. Σε μια περίοδο τριών ετών, όπου οι αλλαγές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι καταιγιστικές, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, με τις περικοπές στη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τόσο της κάθε δομής του πανεπιστημίου ξεχωριστά (κάρτες σίτισης, περικοπή στα συγγράμματα), όσο και του συνόλου του πανεπιστημίου καθώς σε αυτό πλέον δε χωράνε οι φοιτητές τους, με διαγραφές, οι φοιτητές στερούνται της δυνατότητας να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να δράσουν με στόχο τη διεκδίκηση των αυτονόητων καθημερινών παροχών τους. Δε θα σου πουν ότι ο αριθμός του τηλεφώνου σου είναι μια ψήφος για αυτούς στις ετήσιες φοιτητικές εκλογές, ότι επιστρατεύουν κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν αυτή την ψήφο από το να πληρώσουν το ταξί μέχρι να καλύψουν τα εισιτήρια του κτελ, για να μπορούν να συνεχίσουν το πανηγυράκι τους κάθε χρόνο, να εξευτελίζουν και να καπηλεύονται κάθε δομή και όργανο που δίνει χώρο να ακουστεί η φωνή του  κάθε φοιτητή.

Σχόλια