Άρχισαν τα "όργανα"...

Η χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά. Η καθημερινότητα όλων μας πια, έχει αρχίζει να βρίσκει ρυθμούς. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξαρτήτως έτους, έχεις αντικρίσει (και) φέτος την καθημερινότητα στο ΠΑ.ΜΑΚ. Ίσως είσαι ένας ή μια από αυτούς που έχουν κάνει την αίτηση τους για τη λέσχη και περιμένεις να «εγκριθεί» η κάρτα σίτισης σου. Εμείς θα επιχειρήσουμε χωρίς να φλυαρήσουμε να ενημερώσουμε για διάφορα ζητήματα που θεωρούμε ότι μας αγγίζουν  όλους και πρόκειται να απασχολήσουν την από εδώ και πέρα καθημερινότητα μας - αν δεν το κάνουν ήδη.

1. Κάρτες σίτισης : Η χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων για κάρτα σίτισης τελείωσε στις 15/10. Επομένως έχουμε πια και συγκεκριμένα δεδομένα. Οι αιτήσεις που καλύπτουν τα κριτήρια ξεπερνούν τις 3500 και οι κάρτες που έχουν δοθεί απ’ ευθείας είναι 1870 και αφορούν τις ειδικές κατηγορίες. (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.α.). Για τους υπόλοιπους…μένουν 130 κάρτες μιας και με βάση τη χρηματοδότηση του Υπουργείου οι κάρτες που θα δοθούν φέτος είναι αυστηρά 2000( ούτε μία παραπάνω). Για να καταλαβαινόμαστε δηλαδή, φοιτητής από άλλη πόλη με εισόδημα γύρω στα 10.000 ευρώ δεν θα πάρει κάρτα, μιας και αυτές οι λοιπές κάρτες θα δοθούν καλύπτοντας όπως είναι λογικό, πρώτα τα πιο μικρά εισοδήματα (θα φτάσουν δηλαδή μέχρι 3000-4000 αντί των 45.000 ευρώ αρχικά).

Πέραν από τον παραλογισμό σε σχέση με την διανομή και αυτών των 2000 καρτών, γίνεται σαφές ότι για μια ακόμη χρονιά Υπουργείο και Πρυτανεία είναι αναξιόπιστοι, μιας και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που οι ίδιοι θέτουν! 2000 κάρτες είναι εξαιρετικά λίγες, τη στιγμή που όλοι λίγο-πολύ πιεζόμαστε, είναι οφθαλμοφανές ότι πρέπει να  εγκριθεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Και δυστυχώς παρά τις συνεχές εγκλίσεις στην Πρυτανεία και τον νέο Πρύτανη για πίεση προς το Υπουργείο, επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με το καθεστώς υπο-χρηματοδότησης που επικρατεί.  Για τους «μπλε» συναδέλφους της ΔΑΠ ακόμη ψάχνουμε έστω και μια συλλαβή τους για το θέμα από την αρχή της χρονιάς…

2. Δηλώνεις μάθημα; ΠΡΕΠΕΙ να το δώσεις! Λογική η απορία που σου γεννάται σε σχέση με το τι σημαίνει αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (για όσους δε ξέρουν είναι όργανο διοίκησης του πανεπιστημίου αποτελούμενο από 7 καθηγητές και 7 manager) θα πιέσει το επόμενο διάστημα όλους εμάς, ό,τι μάθημα δηλώνουμε στην αρχή του εξαμήνου να το δίνουμε και στην εξεταστική, διαφορετικά θα τρώμε «ποινή», μη μπορώντας να δώσουμε το μάθημα την επόμενη εξεταστική. Φυσικά αυτό που έκαναν οι περισσότεροι μέχρι τώρα, είναι να δηλώνουν όλα τα μαθήματα του εξαμήνου ή και χρωστούμενα και μετά αναλόγως τις παρακολουθήσεις τους ή το πρόγραμμα της εξεταστικής να επιλέγουν οι ίδιοι τι θα δώσουν και τι όχι. Αυτό ξαφνικά φαίνεται παράλογο. Σε εμάς φαίνεται παράλογη η πρόταση του Συμβουλίου. Δηλαδή κάποιος που αρρώστησε την ημέρα της εξέτασης, θα το πληρώνει ακριβά αποκλειόμενος από την επόμενη εξέταση του μαθήματος; Ή κάποιος που μένει σε άλλη πόλη μόνιμα και έρχεται μόνο στις εξεταστικές,  και δεν μπορέσει να έρθει εκείνη τη μέρα, θα δέχεται τις …συνέπειες; Ποια απουσία θα δικαιολογείται; Εν τέλει, το να επιλέξουμε το ρυθμό και τον φόρτο της εξεταστικής μας είναι παράλογο;

3. Είσοδος στο ΠΑΜΑΚ με…κάρτα (;;)Δεν ξέρουμε σε ποιο όνειρο το είδαν και αυτό τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος αλλά αποφάσισαν επίσης ότι καλό θα ήταν σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. γραφεία καθηγητών) ή ακόμη και από την αρχική κεντρική είσοδο του ΠΑΜΑΚ να μπαίνεις με κάρτα. Ένας φίλος μας από το ΑΠΘ, αγαπητά μέλη του Συμβουλίου μπορεί να έρθει; Μήπως τα σχολεία αρένων και θηλέων που βλέπαμε στις ταινίες της Βουγιουκλάκη θα πρέπει να τεθούν ξανά σε εφαρμογή; Να χωρίζουμε έτσι τα τμήματα ή μήπως να χτυπάμε και κάρτα έξω από το αμφιθέατρο; 

4. Διαγραφές Φοιτητών : Όπως ίσως έχεις ακούσει το Υπουργείο επιχειρεί αυτήν την περίοδο να διαγράψει 150.000 φοιτητές, οι 7000 εκ των οποίων είναι ΠΑΜΑΚίτες. Φυσικά ξέρει και το Υπουργείο και τα Ιδρύματα και οι φοιτητές και οι.. πέτρες ότι οι φοιτητές αυτοί δεν κοστίζουν τίποτα και η διαγραφή τους δεν θα έχει οικονομικό όφελος. Αλλά για το Υπουργείο μετρά το ιδεολογικό όφελος. Θέλει να στείλει μήνυμα σε μικρούς φοιτητές, να τους πειθαρχήσει ώστε να ασχολούνται μόνο με τις σπουδές και να θεωρούν οτιδήποτε άλλο «κακό» γιατί τρώει χρόνο. Ε λοιπόν, το ΠΑΜΑΚ είναι και απ’ τα πρώτα ιδρύματα που ενώ πανελλαδικά παντού σχεδόν οι διαγραφές πήραν παράταση, επιθυμεί να διαγράψει εδώ και τώρα και κανείς δεν μαθαίνει αν το έχει κάνει ήδη.

5. Νέος Οργανισμός λειτουργίας ; Ουσιαστικά πρόκειται  για έγγραφό που καθορίζει όλη τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εμπεριέχει ρύθμιση που μετατρέπει την συνεχόμενη αποτυχία σε ένα μάθημα για 6 φορές ενός φοιτητή σε αυτόματη διαγραφή του από τη σχολή ανεξαρτήτως έτους!


Δεν ξέρουμε πόσα σημαντικά τα θεωρείς, αν έχεις μείνει με το στόμα ανοιχτό, αν θες να προσθέσεις και ένα ζήτημα που «παίζει» στη σχολή σου. Θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα πρέπει να μας απασχολήσουν όλους.


Γι’ αυτό καλέσαμε για την Πέμπτη 22/10 ΔΣ στις 2 το μεσημέρι. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρόλα  αυτά μετέφερε το ΔΣ στις 9 και μισή το πρωί για να απομαζικοποιήσει τη διαδικασία και να μην έρθουν φοιτητές που είχαμε καλέσει στη διαδικασία. Μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση μας για αλλαγή ώρας στο ΔΣ, η ΔΑΠ μας…ενημέρωσε ότι αν η γραπτή ανακοίνωση που είχε κολληθεί στο χώρο μας δεν κατέβει… το ΔΣ δεν θα πραγματοποιηθεί! Εμείς επιμένουμε!

Άμεσα ΔΣ που θα ορίσει Γενική Συνέλευση!
Κανένα κρυφτούλι με τις διαδικασίες του Συλλόγου!



Σχόλια