Τώρα γελάμε!

Με έκπληξη αντικρίζουμε ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της μοναδικής δύναμης «ευθύνης», σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα συγκεκριμένων κατευθύνσεων , κατά κύριο λόγο πολιτικής φύσης, των τμημάτων ΔΕΣ και ΒΣΑΣ. Μάλιστα κόντρα στη «λασπολογία» όπως λέει, «διεκδικεί» την ένταξη των συγκεκριμένων αποφοίτων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Για να θυμηθούμε όμως τι έλεγε και τι έκανε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ένα χρόνο πριν, στην εξαγγελία του Σχεδίου Αθηνά που ειδικά στην περίπτωση του ΒΣΑΣ, το συγκεκριμένο σχέδιο έφερε μια σειρά αλλαγών.

Ήταν τότε που η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με το ζόρι μπήκε σε μια σειρά τμηματικών συνελεύσεων χωρίς να προτείνει τίποτα, απλά σέρνοντας την ουρά της πίσω από όσα αποφάσιζαν οι φοιτητές του τμήματος. Ήταν τότε, που ενώ παρουσιαζόταν ορατός ο κίνδυνος οι συγχωνεύσεις να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων,  σφύριζε αδιάφορα.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μιλά για ενιαίο πτυχίο όταν χρόνια τώρα δεν έχει πει λέξη για τις κατευθύνσεις στα τμήματα και το τι εν τέλει αυτές μπορεί να εξυπηρετούν ως προς την διάσπαση των πτυχίων. Άραγε έχει αντιληφθεί ότι η ένταξη του ΒΣΑΣ σε ενιαία σχολή με το Οικονομικό οδηγεί την πολιτική κατεύθυνση του τμήματος σε συγκεκριμένη υποβάθμιση ; Άραγε παρατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια στο ΔΕΣ την ολοένα και αυξανόμενη μείωση καθηγητών και μαθημάτων στην αντίστοιχη πολιτική κατεύθυνση; Οι πιο παλιοί θα θυμούνται και την αντίστοιχη αλλαγή του ονόματος του τμήματος με την απομάκρυνση του τίτλου που αφορούσε την πολιτική φύση του τμήματος (από Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών σε Διεθνών και Ευρωπαϊκών) και αντίστοιχα τι προανήγγειλε.

Ακούει κανείς τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μιλά για το μοντέλο «σχολής-τμήματος» που από φέτος εφαρμόζεται στο Πα.Μακ. και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στα προγράμματα σπουδών και στην φύση των πτυχίων; Αναρωτήθηκε ποτέ, ότι, για παράδειγμα το πρόγραμμα σπουδών του ΒΣΑΣ μπορεί να λειτουργεί σε κάποιο διάστημα ως βοηθητικό μετά το βασικό πρόγραμμα της σχολής που μπορεί να είναι αυτό των Οικονομικών Επιστημών και άρα να επέλθει σημαντική υποβάθμιση των πτυχίων;

Άκουσε κανείς τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μιλά για την κινητικότητα ανάμεσα στα προγράμματα σπουδών, που προβλέπουν οι νέοι εσωτερικοί κανονισμοί που το Υπουργείο ετοιμάζει να στείλει στα Ιδρύματα και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την μετατροπή των πτυχίων σε «φακέλους προσόντων» που θα αναγράφουν μαθήματα και πιστωτικές μονάδες καταργώντας κάθε ενιαιότητα και συλλογική κατοχύρωση; Είπε κάτι για την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα πτυχία μας;

Εμείς δεν ακούσαμε και δεν είδαμε τίποτα. Φανταζόμαστε η «διεκδίκηση» της ΔΑΠ για την ένταξη των συγκεκριμένων αποφοίτων στο Οικ. Επιμελητήριο αρχίζει και τελειώνει σε μια κόλλα χαρτί. Προφανώς και ο Σύλλογος Φοιτητών που η ΔΑΠ καπηλεύεται είναι εδώ μόνο για εκδηλώσεις παροχής συμβουλών για τη μετανάστευση και για τις θεατρικές παραστάσεις του Μάρκου Σεφερλή. 

Θα πρέπει να είναι εδώ όμως σε μια σειρά από μάχες που έρχονται τόσο σε σχέση με τα πτυχία, τις αλλαγές που φέρνουν οι εσωτερικοί κανονισμοί στα προγράμματα σπουδών και όχι μόνο, να είναι εδώ ενάντια στην περαιτέρω διάσπαση-διάλυση των πτυχίων. Εκεί θα κριθεί η κάθε δύναμη «ευθύνης». Αναρωτιόμαστε για όλα αυτά η ΔΑΠ γιατί δεν καλεί Γενική Συνέλευση; Τους «λασπολόγους» φοβάται; Άλλωστε η μόνη πραγματική και νικηφόρα διεκδίκηση μπορεί να γίνει μόνο συλλογικά μέσα από μαζικές διαδικασίες και δράσεις του Συλλόγου και όχι μέσω ανακοινώσεων «ευθύνης». 

Σχόλια