Ανακοίνωση της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ για την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών

Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει το ζήτημα της σίτισης, μετά την ανακοίνωση της Φοιτητικής Μέριμνας ότι κόπηκε η χρηματοδότηση και δεν θα δοθούν άλλες κάρτες πέρα από τις 2000 που ήδη έχουν δοθεί. Δεδομένου ότι οι φοιτητές του Πα.Μακ. αυξήθηκαν κατά έναν μεγάλο αριθμό, το συγκεκριμένο πλήθος καρτών σημαίνει ότι πολλοί φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται κάρτα, με βάση τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβρη, θα αναγκαστούν να πληρώσουν για το αυτονόητο: ένα πιάτο φαγητό!!!


Σε μια συγκυρία όπου οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και σε κοινωνικές παροχές, η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των φοιτητών και των οικογενειών μας. Όλο αυτό εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο υποχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων με αποτέλεσμα από την μία να μην μπορούν να λειτουργήσουν ( απολύσεις-διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων, περικοπές σε διδακτικό προσωπικό, έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών) και από την άλλη να πέφτουν περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες μας ( σίτιση και στέγαση για λίγους, περικοπές σε συγγράμματα). Είναι φανερό ότι πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την κατρακύλα.

Σε αυτήν την βάση ως ΑΕΠ-ΕΑΑΚ καλέσαμε ήδη από την Πέμπτη 24/10 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών με σκοπό να αναδειχθεί το ζήτημα και να προβούμε σε δράσεις με κύριο αίτημα, αρχικά,  να πάρουν κάρτα σίτισης όσοι δικαιούνται με βάση τα κριτήρια του Υπουργείου. Παρόλα αυτά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αρνήθηκε την διεξαγωγή της συνεδρίασης, αποσιωπώντας το θέμα της σίτισης. Άλλωστε η ΔΑΠ δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ ανοιχτά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης που απαγορεύει σε φοιτητές να τρώνε δωρεάν, προτάσσοντας παράλληλα λειτουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων απαξιώνοντας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η δική μας άποψη είναι ότι καμιά φοιτητική παροχή δεν θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη ( πόσο μάλλον όταν αυτός δρα ανεξέλεγκτα σε θέματα τιμολόγησης και ποιότητας),γιατί αυτό το καθεστώς αποκλείει φοιτητές από την πρόσβαση στις απαραίτητες παροχές. Έτσι, κόντρα στην λογική της ΔΑΠ που θέλει τον Φοιτητικό Σύλλογο και τους φοιτητές ανενεργούς και παθητικούς αποδέκτες της διάλυσης των πανεπιστημίων, καλούμε σε συλλογικές δράσεις για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ως φοιτητές, και να μην  αφήσουμε την Πρυτανεία και τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

·      Καμιά υποχρηματοδότηση της Παιδείας.
·      Δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγγράμματα για όλους.

Καλούμε όλους τους φοιτητές στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος της σίτισης και της υποχρηματοδότησης, την Πέμπτη 31/10 στις 12:00.

Στα συλλογικά προβλήματα δίνουμε συλλογικές απαντήσεις!!


Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση - ΕΑΑΚ

Σχόλια