ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ; ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ!

Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η λειτουργία της πανεπιστημιακής λέσχης έχει ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση. Φαινομενικά μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει οφέλη για το πανεπιστήμιο όπως πολλοί επιχειρηματολογούσαν και κάποιοι ακόμη συνεχίζουν να διαλαλούν. Όμως, χρόνο με τον χρόνο οι εξελίξεις έρχονται να τους διαψεύσουν! Αρχικά ήταν η  συνεχιζόμενη αύξηση του αντιτίμου και στη συνέχεια η διαρκώς φθίνουσα χορήγηση καρτών δωρεάν σίτισης. Ακόμη και το επιχείρημα για ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο γεύμα καταρρίφθηκε πανηγυρικά τον προηγούμενο χρόνο, με την εύρεση DNA αλόγου σε κρέατα της λέσχης.  Η επιχείρηση συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτη αγνοώντας τόσο τα αιτήματα των φοιτητών όσο και τις βασικές προϋποθέσεις που σε κάθε περίπτωση οφείλει να πληροί.

Η επιθυμία των φοιτητών που περίμεναν στις τεράστιες ουρές έξω από το γραφείο της φοιτητικής μέριμνας για ένα ζεστό πιάτο φαί μετά ή ενδιάμεσα των μαθημάτων, έμεινε  ανεκπλήρωτη για πολλούς! Και φέτος τα κριτήρια παραμένουν ίδια ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική. Ενώ πέρυσι δόθηκαν περίπου 2400 κάρτες σίτισης( συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης φάσης) φέτος δόθηκαν συνολικά μόνο 2000 ενώ το Πα.Μακ. έχει πάνω από 10000 φοιτητές!!. Αν σκεφτούμε δε ότι οι εισακτέοι στο πανεπιστήμιό μας αυξήθηκαν κατά 20% αλλά και ότι φοιτούν από φέτος εδώ και οι φοιτητές από Νάουσα, Φλώρινα και Έδεσσα, το ποσοστό που σιτίζεται δωρεάν είναι πολύ μικρότερο! Τελικά ακόμη και φοιτητές που πληρούσαν όλα τα κριτήρια δεν πήραν κάρτα φέτος λόγω της κουτσουρεμένης χρηματοδότησης… Έμεινε δηλαδή ικανοποιημένο μόνο ένα κομμάτι φοιτητών που ανήκει στις ειδικές κατηγορίες και εκείνο με αρκετά χαμηλό εισόδημα.

Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι και πέρυσι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που πληρούσε όλα τα κριτήρια πήρε την κάρτα του στο τέλος του εξαμήνου. Η αποζημίωση αυτού του αριθμού των φοιτητών που το Υπουργείο υποσχέθηκε για αυτή την καθυστέρηση, δεν επήλθε ποτέ μιας και το ίδιο αναίρεσε τον εαυτό του  λίγο καιρό αργότερα, κόβοντας την προβλεπόμενη χρηματοδότηση! 
 
Σε μια συγκυρία όπου το οικογενειακό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση αναδεικνύεται πιο θεμελιώδες από ποτέ, εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ακόμη και μετά από πίεση που της ασκήθηκε, ΑΡΝΗΘΗΚΕ για ακόμη μία φορά τη διεξαγωγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών. Με αυτό τον τρόπο εμπόδισε το Δ.Σ. να ασκήσει το θεμελιώδες καθήκον του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των φοιτητών, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει  το ζήτημα και να πάρει θέση.

Ήρθε όμως η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ήρθε η ώρα να δώσουμε συλλογικά μια ηχηρή απάντηση κερδίζοντας αυτά που μας ανήκουν! Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε ότι για τα απαραίτητα των σπουδών και της καθημερινότητάς μας δε θα κάνουμε βήμα πίσω!


ΟΛΟΙ στη ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 31/10 και ώρα 12:00 στην Πρυτανεία.


 [*Η Πρυτανεία βρίσκεται στον 3ο όροφο του πύργου διοίκησης.
  Πρόσβαση με το ασανσέρ δίπλα στις Πληροφορίες στην είσοδο του Πα.Μακ.]

Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση
Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια