Το ημερολόγιο της «ανάπτυξης»…


Απρίλιος 2012
Ένας ηλικιωμένος αυτοκτονεί στο Σύνταγμα μη μπορώντας να «τα βγάλει» οικονομικά. Αντιδράσεις αγανάκτησης και οργής ακολουθούν τις επόμενες μέρες  με κεντρικό σύνθημα «Να μην συνηθίσουμε το θάνατο.». Από τότε οι αυτοκτονίες ανθρώπων αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα ενώ στα δελτία των 8 δεν προκαλούν πια την ίδια συγκίνηση…

Νοέμβριος 2012
Νηστικοί μαθητές δημοτικού λιποθυμούν μέσα στα σχολεία τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οικογένειες χωρίς εισοδήματα και κολλημένες στον εφιάλτη της ανεργίας αναγκάζονται να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από όπου μπορούν.

Ιανουάριος 2013
Δύο φαντάροι στον Έβρο αυτοκτονούν υποκύπτοντας με τον χειρότερο τρόπο στα καθημερινά οικονομικά και όχι μόνο αδιέξοδα αφού δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τα έξοδα της θητείας τους.

Μάρτιος 2013
Δύο φοιτητές στη Λάρισα πεθαίνουν από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα μιας και δεν είχαν χρήματα ούτε καν για την θέρμανση του σπιτιού τους.



Τι και αν η κατάσταση στην Ελλάδα με τέτοια περιστατικά θυμίζει άλλες εποχές; Τι και αν η κοινωνία βυθίζεται στην απελπισία και την κατάθλιψη; Λίγο υπομονή ακόμη και η χώρα θα ορθοποδήσει! Θα μυρίσει ανάπτυξη… Οι επενδύσεις (όπως στη Χαλκιδική που ξεπουλάμε όσο-όσο), το νέο φορολογικό σύστημα (που «ξεζουμίζει» όσο δεν πάει την ελληνική οικογένεια), οι πρώτοι υπαινιγμοί για περαιτέρω μέτρα από κυβερνητικά στελέχη πρέπει να μας δίνουν ελπίδα. Η υπολογιζόμενη -από τις εκθέσεις του ΔΝΤ- ανεργία του χρόνου θα είναι μόνο 30% ,δε για τη νεολαία θα κρατηθεί κάτω από 70%! Οι επενδυτές από το Κατάρ ήδη κλείνουν τα αεροπορικά μιας και τους υποσχεθήκαμε ζεστό χρήμα σε τομείς όπως η υγεία, τα πρώτα νησιά ήδη έχουν πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας..

Εντάξει, θα μας πουν, οι δολοφονικές επιπτώσεις της πολιτικής τους όπως το πρόσφατο παράδειγμα των φοιτητών στη Λάρισα αποτελούν παράπλευρες απώλειες. Ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει.. Ότι όσοι προσπαθούν να αρθρώσουν διαφορετικό λόγο από αυτόν που υπαγορεύεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον Πρετεντέρη και τον Άδωνι είναι ή τρελοί ή τρομοκράτες. Ότι και να παλεύεις να υπερασπιστείς τα δίκαια σου, τον τόπο σου, το μισθό σου, τα όσα είχες κατακτήσει ως χτες είσαι παράνομος οπότε ή θα σε συλλαμβάνουν ή θα επιστρατεύεσαι.

και η ατζέντα για τους νέους…

Ανάπτυξη χωρίς τα νέα τα παιδιά δεν θα ‘ρθει… Αποτελεί άλλωστε και βασικό στόχο του κυβερνητικού επιτελείου η στήριξη των νέων και η καταπολέμηση της ανεργίας σε αυτούς, όπως δηλώνει και ο Σαμαράς όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Κίνηση ματ αποτελεί λοιπόν και το σχέδιο δράσης για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μισθοί πείνας για τα πρώτα χρόνια, απλά χαμηλοί στη συνέχεια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν απέχει και από την ιδέα, να προσφέρουν οι άνεργοι δουλειά χωρίς πληρωμή για να αποκτούν εμπειρία, όπως τόλμησε να ξεστομίσει κυβερνητικό στέλεχος.

Το μένος για όποια απεργία και αν ξεσπά και η κήρυξη της ως παράνομη δείχνει πολλά. Ότι ο νέος εργαζόμενος στην Ελλάδα που οραματίζονται δεν θα έχει και πολύ επαφή με την έννοια της συλλογικής διεκδίκησης. Επομένως το...μενού θα έχει από τη μια, λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους,και από την άλλη, κατάργηση ενιαίου πτυχίου και δημιουργία ατομικού φάκελου προσόντων για τους φοιτητές, μιας και η φοιτητική τους πορεία δεν θα είναι ενιαία αλλά ένας ατομικός λαβύρινθος σχολής-τμήματος-κατεύθυνσης όπου ο καθένας θα βγαίνει και διαφορετικός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι αλλαγές στα τμήματα του Πα.Μακ. από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» προς αυτήν την κατεύθυνση μιας και επαγγελματικά δικαιώματα του χτες ( Π.Ε. 19 για την Εφ. Πληροφορική, οικονομικά δικαιώματα για ΔΕΣ, ΒΣΑΣ ) με τις αλλαγές μάλλον βρίσκονται στον αέρα αλλά και κατευθύνσεις εισάγονται σε μερικές σχολές( π.χ. ΟΔΕ)

…ή τα διαγράφεις ή μας διαγράφουν!

Η μετάλλαξη της γενιάς μας σε γενιά της «ανάπτυξης» τους είναι υπαρκτό ενδεχόμενο. Θα ισοδυναμεί με την γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης. Σε νέους που χωρίς πολλά-πολλά θα παίρνουν 400 € και θα λένε και ευχαριστώ. Σε ανθρώπους που συνηθισμένοι σε πιεστικούς χρόνους διαβάσματος, σε μικρές εξεταστικές express, σε αλλεπάλληλες εργασίες και προόδους θα δουλεύουν 12ωρα για «ψίχουλα» και δεν θα βγάζουν άχνα. Σε νέους που θα σταματούν τις σπουδές τους γιατί κάποιος θα αποφασίζει είτε ότι η σχολή του είναι «άχρηστη» είτε ότι θα υποχρηματοδοτείται.

Η μετατροπή της όμως σε γενιά ανατροπής ακόμη ένα ενδεχόμενο. Σε νέους που θα οραματίζονται τη ζωή όπως την θέλουν. Που θα έχουν προοπτική. Που θα αγωνίζονται συλλογικά. Για ενιαία-ισχυρά πτυχία απέναντι στο εργασιακό χάος που μας φέρνουν. Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για να μην πληρώνουμε για τα αυτονόητα. Για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών για να μην γίνουμε τα αυριανά ρομποτάκια τους. Για σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια. Για να μην διαγραφεί η γενιά μας.

Στην κοινωνία αυτή σαπίσαμε στ αλήθεια
Απάνθρωποι θεσμοί μας γίνανε συνήθεια
Παράτησέ τα όλα να ζήσουμε άβολα
Οι άλλοι όπως βαδίζουν κι εμείς ανάποδα.

                             Α.Ε.Π.
 Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια