Τελικά τι συμβαίνει με το σχέδιο «Αθηνά»;


Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την πρώτη ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η «ΑΘΗΝΑ» …φρεσκαριζόταν αρκετές φορές τη βδομάδα. Σχολές άλλοτε υπήρχαν, άλλοτε εξαφανιζόταν από το νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Άλλοτε βρισκόταν στη μια γωνιά της Ελλάδας και άλλοτε στην άλλη. Από ότι φαίνεται όμως, μπαίνουμε στην τελική ευθεία και έτσι σε λίγες μέρες θα ξέρουμε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Τα σενάρια πολλά, όπως και όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής!


«Σοφή» κίνηση…

Βασική «καινοτομία» του σχεδίου είναι η εισαγωγή του μοντέλου «σχολής-τμήματος». Φαίνεται πως ακολουθεί την ρύθμιση του νόμου Διαμαντοπούλου που μιλούσε τόσο για το συγκεκριμένο μοντέλο, όσο για τίτλους σπουδών και ατομικό φάκελο προσόντων. Με απλά λόγια, ο κάθε φοιτητής θα εισάγεται αρχικά σε μία σχολή και στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει μαθήματα από μια γκάμα προγραμμάτων σπουδών (τμήματα-κατευθύνσεις) και να δημιουργεί τον δικό του φάκελο. Το ενιαίο-ισχυρό πτυχίο και η συλλογική κατοχύρωση -στο βαθμό που το τελευταίο την συνεπαγόταν-μάλλον θα «κάνουν φτερά». Και αν σαν σημερινοί νέοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τους άσχημους όρους εργασίας, το γεγονός ότι απ’ τον ατομικό λαβύρινθο σχολής-τμήματος-κατεύθυνσης θα βγαίνουμε στην «αρένα» της αγοράς εργασίας μόνοι και όχι συλλογικά κατοχυρωμένοι, έρχεται να μας φέρει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Ακόμη, σχεδόν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν ένα τμήμα απορροφάται από ένα άλλο, τα επαγγελματικά δικαιώματα εξισώνονται προς αυτό που αρχικά είχε τα λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα!! Άλλωστε, το ίδιο ζήτημα προκύπτει και από δήθεν «αθώες» μετακινήσεις τμημάτων σε νέες σχολές. Παράδειγμα αποτελεί τόσο η μεταφορά της Εφ. Πληροφορικής στην Οικονομική Σχολή (ερωτηματικά για τα δικαιώματα του «πληροφορικάριου», το Π.Ε. 19) όσο και τα νέα δεδομένα για το Δ.Ε.Σ. που αφήνουν στον αέρα την οικονομική κατέυθυνση.
                                                                              
…και προγραμματισμένη!

Αίσθηση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι την μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ανέλαβε  με απ’ ευθείας ανάθεση συμβουλευτική εταιρία που ανήκει στον όμιλο ΑΚΜΗ! Σας θυμίζει κάτι το ιδιωτικό ΙΕΚ ΑΚΜΗ; Και αυτό στον ίδιο όμιλο ανήκει. Σε μία περίοδο μάλιστα όπου τα πτυχία κολλεγίων έχουν εξισωθεί με τα πτυχία των ΑΕΙ και οι δηλώσεις-προτάσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια πληθαίνουν μια τέτοια κίνηση μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να είναι.

Τι συμβαίνει στο Πα.Μακ.;

Σχολές του ίδιου του πανεπιστημίου μας πέρασαν από πολλά …κύματα.  Άλλοτε χαμένες, άλλοτε κατευθύνσεις άλλων τμημάτων, άλλοτε ενταγμένες σε σχολές άσχετες με το αντικείμενο τους. Γύρος συνελεύσεων ξέσπασε σε αρκετές σχολές με χαρακτηριστικότερες αποφάσεις των φοιτητών του ΒΣΑΣ για διατήρηση του τμήματος τους και του ΕκΠ για αυτοτέλεια του τμήματος. 

Τελικά τι προτείνει το Υπουργείο και τι το (εκλεγμένο μέσω…
mail !!) Συμβούλιο του Πα.Μακ.;


Πρόταση Υπουργείου
Σχολή
Τμήματα ( προτεινόμενοι εισακτέοι)


Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (100)
Βαλκανικών, Σλάβικων και Ανατολικών Σπουδών (100) με κατευθύνσεις: 1.Βαλκανικών Σπουδών 2. Σλάβικων και Ανατολικών Σπουδών
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (100)




Οικονομικών Επιστημών
Οικονομικών Επιστημών(250)
Διοίκησης Επιχειρήσεων(250) με κατευθύνσεις: 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων 2. Μάρκετινγκ 3. Διοίκηση Τεχνολογίας 
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (250)
Εφαρμοσμένης Πλροφορικής(200)
Παιδαγωγική Σχολή
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης(150)
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών(150)


Σχολή Καλών Τεχνών
Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών(75)
Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης(75)



Πρόταση Συμβουλίου

Σχολή
Τμήματα
Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών

Επιστημών Πληροφορίας
Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Διοίκηση Τεχνολογίας


Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών
Οικονομικών Επιστημών
ΒΣΑΣ


Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Παιδαγωγική Σχολή
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών


Μάλιστα στην πρόταση του Συμβουλίου, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Πέρα από την επαναλαμβανόμενη αναφορά στην υποχρηματοδότηση, έρχεται να επιβεβαιώσει  τον τρόπο λειτουργίας σχολής-τμήματος που προαναφέρθηκε καθώς και την… ευελιξία μεταξύ προγραμμάτων σπουδών τμημάτων που θα ανήκουν στην ίδια σχολή. Έτσι κάνοντας την πρόταση για την δημιουργία σχολής  με τμήματα το ΔΕΣ, το ΜΕΤ, το ΕΚΠ και το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (!!!) αναφέρει : «…Αναμένεται ότι αυτή η δυναμική μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοποριακά αντικείμενα μελέτης όπως η ειδική αγωγή και νευροεπιστήμες, διεθνής πολιτική και νευροεπιστήμες, διαχείριση κρίσεων, μουσική και πολιτική και άλλα…». Προγράμματα σπουδών «λίγο από -‘δω λίγο από ‘κει» λοιπόν, και ο καθέ απόφοιτος -του κατά τα άλλα ίδιου τμήματος-, ανάλογα με τη …δοσολογία μαθημάτων που επέλεξε και σε διαφορετική μοίρα...Bye bye ενιαίο πτυχίο!

Ηχηρή απάντηση

Απ’ τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο «Αθηνά», πλήθος συνελεύσεων ξέσπασαν σε πολλές σχολές πανελλαδικά. Με ένα βροντερό ΟΧΙ απαντούσαν όλες οι αποφάσεις αλλά και με ποικίλες κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, όλο αυτό το διάστημα οι σπουδαστές του ΤΕΙ είναι στους δρόμους. Τους ακολούθουν και οι φοιτητές του ΑΠΘ, και ειδικότερα των Ξένων Γλωσσών, αλλά και φοιτητές του ΒΣΑΣ από το πανεπιστήμιό μας.  Αποκορύφωμα -μέχρι στιγμής- των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η πανελλαδική πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 14/3. Είναι άλλωστε αυτές οι κινητοποιήσεις που έχουν οδηγήσει το Υπουργείο σε…αναθεωρήσεις του σχεδίου πολλές φορές μέχρι στιγμής, είναι αυτές που δημιουργούν προϋποθέσεις για να μην περάσει η «Αθηνά» τις πύλες των πανεπιστημίων μας. Όσο πλησιάζει μάλιστα και η μέρα ψήφισης του σχεδίου, τόσο οι κινητοποιήσεις θα κλιμακώνονται και οι δράσεις πανελλαδικά θα αυξάνονται. 

Ας μη λείψουμε!

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Είμαστε ένα από τα πανεπιστήμια που πλήττονται με τον πιο έντονο τρόπο από το σχέδιο αυτό. Τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά! Απ’ τα πτυχία και την προοπτική μας μέχρι το «πού θα χωρέσουμε». Οφείλει ο Σύλλογος φοιτητών να ορίσει Γενική Συνέλευση άμεσα.  Οφείλουμε να συμμετέχουμε στο κύμα ανατροπής και απόσυρσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Να στείλουμε… εκείνη σπίτι της- όχι αυτή εμάς!

               Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση – Ε.Α.Α.Κ.




Σχόλια