Έχουμε Κάποιο Πρόβλημα;


Με μια πρώτη ματιά στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη με βάση το σχέδιο «Αθηνά» κάποιος θα μπορούσε να ανακουφιστεί. Βλέποντας δε και τα μαγικά του Υπουργείου  (τμήματα εξαφανισμένα, άλλα μεταφερόμενα χιλιόμετρα μακριά και άλλα απορροφώμενα με λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα) θα μπορούσε να πει ότι το ΕΚΠ γλίτωσε από τα χειρότερα. Είναι όμως έτσι;
Πέραν του ότι το ΕΚΠ εντάσσεται στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών, γεγονός που και με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι μπορεί να προκαλεί ορισμένα προβλήματα, σε δεύτερο επίπεδο  το σχέδιο «Αθηνά» σε συνδυασμό με το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (Νόμος Διαμαντοπούλου) έρχονται να πλήξουν το τμήμα με τα κριτήρια που θέτουν:
·         Προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς
·         Έρευνα και επιστημονικό έργο για τις επιχειρήσεις

Όπως όμως είναι γνωστό ο χαρακτήρας ενός τέτοιου τμήματος είναι  –ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι- δομημένος και στοχευμένος στις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.
Έτσι, λοιπόν, το επόμενο διάστημα με την προωθούμενη αξιολόγηση των ιδρυμάτων (με τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν) και την σύνδεση αξιολόγησης-χρηματοδότησης, οι στρόφιγγες του Υπουργείου αναμένεται να κλείσουν για τέτοιου είδους τμήματα όπως το ΕΚΠ, αλλά και άλλα τμήματα του Πα.Μακ. όπως το ΜΕΤ.
Γι’ αυτό και μία πρόταση  δημιουργίας σχολής με όλα τα τμήματα τέτοιου είδους (π.χ. Σχολή με τμήματα το ΕΚΠ, το ΜΕΤ και την Εφαρμοσμένη Πληροφορική) ίσως άνοιγε το δρόμο για την ευκολότερη περαιτέρω υποχρηματοδότηση αυτών των τμημάτων.
Είναι αναγκαίο λοιπόν ως φοιτητές να απαντήσουμε συλλογικά και μαζικά στα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» και η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της που καθιστούν τα τμήματα μας, το μέλλον τους αλλά και τις σπουδές μας σε αυτά δυσοίωνα.
Διεκδικούμε τα αυτονόητα:
·         Καμία υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης
·         Ενιαία ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά
·         Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών

Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση –  Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια