ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ...ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΑΚ.



Μήπως αισθάνεσαι κι εσύ κάπως έτσι τον τελευταίο χρόνο στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική; Δεν είσαι μόνος σου..δεν είσαι ο μόνος!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ…

Η αλήθεια είναι ότι η σχολή μας δεν ήταν πάντα έτσι… δεν είχαμε πάντα εργασίες σε κάθε μάθημα, δεν έπρεπε πάντα να δηλώνουμε 10 μαθήματα σε κάθε εξάμηνο, δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα όταν έπρεπε να πάρουμε τα βιβλία μας από κάποιον «εύδοξο» που μας στέλνει απειλητικά μηνύματα! Κάποτε οι φοιτητές που ήταν στο πτυχίο μπορούσαν να δώσουν όλα τους τα μαθήματα σε οποιαδήποτε εξεταστική και… για θυμήσου, οι φοιτητές του τμήματος μας το διεκδίκησαν και το κέρδισαν και για όλο το υπόλοιπο ΠαΜακ!!!

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ…

Όλοι θυμόμαστε την αναταραχή που δημιουργήθηκε πέρυσι με την οριστική αλλαγή του προγράμματος σπουδών, με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, όλοι πιάσαμε τα κομπιουτεράκια στα χέρια και μετρήσαμε ECTS. Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων φαίνεται όμως τώρα που όλα αυτά παγιώθηκαν και έγιναν κομμάτι της φοιτητικής μας ζωής.

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…
Μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν έκανε δήλωση μαθημάτων το χειμερινό εξάμηνο με αποτέλεσμα στη σχολή μας, με το μέτρο των 10 μαθημάτων  και το δεδομένο ότι το Σεπτέμβρη μπορεί κανείς να εξεταστεί μόνο σε όσα έχει δηλώσει μέσα στη χρονιά… θα πάνε ένα εξάμηνο τουλάχιστον πίσω στις σπουδές τους περιμένοντας τον επόμενο Γενάρη για να ξανακάνουν δήλωση μαθημάτων!!! Παράλληλα αν αμέλησε να κάνει δήλωση μαθημάτων και για το εαρινό εξάμηνο θα διαγραφεί αυτόματα από το πανεπιστήμιο!!! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ…

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ(;;;;)

Να διευκρινίσουμε ότι ως φοιτητές είναι λογικό και αναγκαίο ίσως να κάνουμε εργασίες στα πλαίσια των μαθημάτων. Αλλά αυτό που συμβαίνει πλέον στη σχολή μας είναι μάλλον ακραίο! Τα περισσότερα μαθήματα απαιτούν τουλάχιστον μία εργασία, η οποία είναι υποχρεωτική για να δώσουμε εξετάσεις αλλά δεν είναι απαλλακτική. Το αποτέλεσμα είναι να πασχίζουμε όλο το εξάμηνο να κάνουμε 5-6 εργασίες , για να βαθμολογηθούμε με το πολύ 2 ή 3 μονάδες και στις εξετάσεις να πρέπει να πιάσουμε και τη βάση του 5 για να πάρουμε τις μονάδες αυτές σαν μπόνους!! Και όποιος δεν έκανε κάποια εργασία γράφει με άριστα το 7! Αυτό που ζητάμε και βρίσκουμε λογικό είναι οι εργασίες μας να είναι προαιρετικές ή προαιρετικές-απαλλακτικές, με δυνατότητα οι φοιτητές να μπορούν να αναλαμβάνουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου! Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι να κάνουμε συνεχώς εργασίες… το ζήτημα είναι οι εργασίες που μας ανατίθενται να μας παρακινούν πραγματικά ώστε να μάθουμε και να συνδέουν τη θεωρία με την πράξη.



ΜΑΖΕΥΕ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΡΟΓΕΣ…

Ερχόμαστε στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που έχει το τμήμα μας, κάτι που αποτελεί και πρωτοτυπία μάλιστα μέσα σε όλο το ΠαΜακ! Για να πάρουμε πτυχίο όλοι γνωρίζουμε πως πλέον πρέπει να μαζέψουμε 240 διδακτικές μονάδες… και μπορεί αυτό στους φοιτητές των μικρότερων ετών να μη δημιουργεί πρόβλημα (ακόμα…), αλλά στους τελειόφοιτους έχει γίνει πραγματικός πονοκέφαλος! Κάποιος που ήξερε ότι είχε 57 μαθήματα για το πτυχίο του, πλέον μετρά και ξαναμετρά, αλλάζει μαθήματα που έχουν καταργηθεί, αναπροσαρμόζει μονάδες από 4.8 σε 5 και τα υπόλοιπα λίγο πολύ γνωστά!

Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο της εντατικοποίησης ήρθε να προστεθεί και η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής! Πλέον οι φοιτητές που είναι στο πτυχίο ΔΕΝ μπορούν να δώσουν όλα τα μαθήματα ανεξαρτήτως εξαμήνου σε κάθε εξεταστική! Χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς καμία λογική, μια μέρα μας ανακοινώθηκε ότι ακόμα και αν έχουμε 2 μαθήματα για πτυχίο, ένα στο χειμερινό εξάμηνο και ένα στο εαρινό θα πρέπει να περιμένουμε όλο το χρόνο για να έρθουν οι 2 εξεταστικές και να μπορέσουμε να δώσουμε τα μαθήματα…

Και επαναλαμβάνουμε… ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ…


ΤΥΧΑΙΟ…;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!

Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι καθηγητές μας να ξυπνούν στραβά κάθε μέρα και να «ξεσπούν» αδυσώπητα πάνω μας (!!!!), πρέπει να γίνει κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι κομμάτια της συνολικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης που φέρνει μέσα στα πανεπιστήμια με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση… Με την συνεχή εντατικοποίηση και τις συνολικές περικοπές παντού, έχει αλλάξει παντελώς η φοιτητική καθημερινότητα όπου πια δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος για τίποτε άλλο εκτός των σπουδών…  Έχουν μετατρέψει λοιπόν το πανεπιστήμιο σε εργοστάσιο παραγωγής μελλοντικών εργαζομένων, οι οποίοι θα δουλεύουν  (αν είναι τυχεροί!!) ασταμάτητα, χωρίς συλλογική σύμβαση και με τον κατώτατο μισθό, χωρίς κανένα περιθώριο συλλογικής διεκδίκησης για τον κλάδο του και συνολικά για βιώσιμους όρους εργασίας…

Απέναντι σε όλα αυτά και ζώντας σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο, στο οποίο η λέξη πολιτικοποίηση αποτελεί όρο «ταμπού», μας έμαθαν να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των φοιτητών, είτε ατομικά, είτε βασιζόμενοι σε κάποιον «παράγοντα» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ… Παρόλα αυτά σε ζητήματα που αφορούν όλους μας ατομικές λύσεις δε χωράνε πόσο μάλλον να περιμένουμε να μας σώσουν τα «τσιράκια» της κυβέρνησης που ψηφίζουν όλα τα νέα μέτρα εντός και εκτός πανεπιστημίου!! Η απάντηση μας βρίσκεται στους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες, εκεί όπου θα διεκδικούμε όλοι μαζί τα δικαιώματά μας με άξονα τις ανάγκες μας!

ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ…
ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ…


Σχόλια