ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑ.ΜΑΚ... ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


 Το τελευταίο χρονικό διάστημα διανύουμε μία ρευστή περίοδο στο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας», η οποία σχηματίστηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας και το ακρο-δεξιό ΛΑ.Ο.Σ.(Είναι η πρώτη φορά άλλωστε, μετά την μεταπολίτευση που βλέπουμε βουλευτές με φασιστικό παρελθόν να βρίσκονται σε θέσεις υπουργών), υπό τη ηγεσία ενός τεχνοκράτη, του Λ. Παπαδήμου. Τα ΜΜΕ σε ένα ρόλο του φερέφωνου του αστικού μπλοκ εξουσίας, έθεσαν για μία ακόμη φορά στο λαό, ψευτό-δίπολα για το αν τελικά, θα είμαστε τυφλά υποταγμένοι στην Ε.Ε. και την Τρόικα για να πάρουμε την 6η δόση, ή θα πτωχεύσουμε. Στα πλαίσια αυτά προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το λαϊκό κίνημα, το οποίο ξεπήδησε τους τελευταίους μήνες ως αντίδραση σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

 Με πρόφαση λοιπόν το χρέος της Ελλάδας, εξαπολύεται μία σφοδρή επίθεση, από πλευράς κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τρόικας, ενάντια στις κατακτήσεις του λαού. Σε σύμπλευση όλων αυτών είναι και η πολιτική της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, που έρχεται να αποτυπώθει μέσα στα πανεπιστήμια με τον νόμο της Διαμαντοπούλου. Με τη χρηματοδότηση από το κράτος να μειώνεται συνεχώς, βλέπουμε ήδη περιφερειακά ιδρύματα προς το παρόν να αναστέλουν την λειτουργεία τους και τελικά να κινδυνεύουν να κλείσουν. Από την προηγούμενη χρονιά σχολές των ΤΕΙ, Θεσσαλονίκης αλλά και περιφερειακών τμημάτων, ήταν υπο κατάληψη από αποφάσεις απλήρωτων καθηγητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι άλλωστε και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς και τμήματα του ΠΑ.ΜΑΚ. τα οποία απειλούνται με κλείσιμο.

 Τα τμήματα τα οποία δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τους κανόνες της αγοράς και δεν είναι κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα τμήματα ΕΚΠ & ΜΕΤ του ΠΑ.ΜΑΚ., κλείνουν από του χρόνου. Τι θα συμβεί όμως με τους φοιτητές αυτών των τμημάτων; Θα αναγκάζονται να πληρώσουν δίδακτρα για να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους.. Συγχρόνως ο Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια φέρνει συγχωνεύσεις σε 60 ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ, όπως υπάρχει η πιθανότητα συγχώνευσης του ΠΑΜΑΚ με το Αριστοτέλειο.

 Επιπλέον το πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απαιτεί νέες περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν καθηγητές με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες ξεπερνούν το 60% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες περσινές πιστώσεις ενώ ανάλογη είναι η μείωση στα ΤΕΙ, αφού σε ορισμένα ιδρύματα η περικοπή φτάνει ακόμη και το 80%. Χαρακτηριστικά στο Μακεδονίας, μετά απο ανακοίνωση του πρύτανη η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο θα μειωθεί κατά 70%. Είναι ήδη εμφανή τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απόφασης, αφού πολλά μαθήματα ακυρώνονται λόγω έλλειψης καθηγητών, τα οποία δεν αναπληρώνονται. Σύμφωνα με τον νόμο όμως της Διαμαντοπούλου αν δεν συμπληρωθούν 13 εβδομάδες μαθημάτων ακυρώνεται το εξάμηνο. Τι θα γίνει λοιπόν με αυτά τα μαθήματα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες τελικά;

«Αυτοί που μας παίρνουν τα βιβλία μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι» Μ. Μπρέχτ

 Απ’ την άλλη πλευρά κάθε νέα χρονία δικαιούμαστε όλο και λιγότερα δωρεάν συγγράματα (Φέτος αντιστοιχεί για κάθε μάθημα ένα σύγγραμα, άσχετα αν το βιβλίο αποτελείται από δύο τόμους), ενώ σε
μαζικά μαθήματα αντικρίζουμε φοιτητές να κάθονται στα σκαλιά του αμφιθεάτρου ή να μην χωράνε να παρακολουθήσουν, τα κέντρα υπολογιστών να υπολειτουργούν και συνολικά παρατηρείται έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές. Επιπλέον οι κάρτες σίτισης για τη λέσχη μειώθηκαν, καθώς και το όριο σίτισης στα 25.000 ευρώ ενώ παράλληλα το κόμιστρο της λέσχης αυξήθηκε στα 3.5 ευρώ.

 Τα προβλήματα της εστίας του ΠΑ.ΜΑΚ. απ’την άλλη, περισσεύουν. Οι αλλοδαποί φοιτητές πληρώνουν 60 έως 90 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο. Οι υπόλοιποι φοιτητές πληρώνουν 5 ευρώ το μήνα, καταβολή που διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αγωνιστικής παρέμβασης του φοιτητικού συλλόγου, μετά και τις απόφασεις στήριξης από την Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, κόντρα στα σχέδια να αυξηθεί το χαράτσι στη στέγαση. Οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ που μένουν στην εστία της Καλαμαριάς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στην εστία και στη λέσχη του ΠΑΜΑΚ. Η εστία δεν έχει ιατρείο και φαρμακείο, πλυντήρια, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (πλην της Α΄ εστίας), μελέτης, διαδικτύου, κλπ.

 Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα δε χωράνε ατομικές λύσεις αλλά συλλογικές αποφάσεις, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, αποφάσεις που θα απαιτούν καλύτερους όρους φοίτησης και αύξηση των δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Επιπλέον σε ένα κεντρικό επίπεδο, ως ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, δε βλέπουμε λύση μέσα απο κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας» αλλά ούτε και σε εκλογές που θα αναδείξουν μία ακόμα κυβέρνηση η οποία θα εκτελεί τον ίδιο σκοπό και θα έχει διαχειριστικό ρόλο.

 Η λύση βρίσκεται στους αγώνες διαρκείας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν ισχυρό στίγμα μαχητικότητας, με όλα τα κομμάτια του λαού να βρίσκονται στο δρόμο, το φοιτητικό κίνημα, με τη συμμετοχή και του Σ.Φ. ΠΑΜΑΚ, να συμπορεύεται με το εργατικό κίνημα. Στην επόμενη χρονική περίοδο οι γενικές συνελεύσεις όλων των σχολών αλλα και του Πανεπιστημίου μας πρέπει να κινηθούν σε αγωνιστηκές αποφάσεις με αφορμή τις κομβικές ημερομήνιες, όπως αυτή της 1ης Δεκεμβρίου, μέρα πανεργατικής απεργίας, αλλά και τις 6ης Δεκέμβρη, καθώς και όλων των υπόλοιπων ραντευού για κινητοποιήσεις, με σκοπό να διεκδηκήσουμε όσα μας στερούν.

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι,
είσαστε χαμένοι.
          
           Φίλος σας είναι η αλλαγή,
              η αντίφαση σύμμαχός σας.

  Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε,
   μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε.

      Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το,
       και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται.
                                                Μπ. Μπρεχτ





Σχόλια