ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

«ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ’ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν.»
Μπέρτολτ Μπρέχτ

Η εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, αποτελεί την σκληρότερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού. Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, η αύξηση του ΦΠΑ, το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, η μηδενική αύξηση στις συντάξεις για τα επόμενα 3 χρόνια και η μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση είναι μόνο η αρχή για το μέλλον που ετοιμάζουν για την κοινωνική πλειοψηφία. Τα μέτρα αυτά φαίνεται να πλήττουν καταρχάς το δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα μια σειρά κατακτήσεων έχει ήδη χτυπηθεί, αλλά σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των εργοδοτών η επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί(κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικό).
Η κυβέρνηση σε αυτή την κίνησή της βρίσκει συμμάχους τα ΜΜΕ και μέσω της πρωτοφανής ιδεολογικής τρομοκρατίας προβάλει τον μονόδρομο της εθνικής συναίνεσης για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης σε εργαζόμενους και νεολαία.
Ωστόσο, η αντίδραση από την πλευρά του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος ήταν άμεση, επιθετική και ελπιδοφόρα. Οι εργαζόμενοι στη βάση των αποφάσεων των σωματείων τους συγκρότησαν την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων που αποτελεί οριζόντιο συντονισμό των σωματείων και παλεύει σε ένα πλαίσιο αγωνιστικής ταξικής ενότητας κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και πιέζει και καταγγέλλει τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αναγκάζοντας τες να βάλουν απεργία την Πέμπτη 11/3. Οι φοιτητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουν των αγώνα τους με εργαζόμενους που βγαίνουν στο δρόμο σε επίπεδο συλλογικών φορέων.
Η στοχοποίηση του ασύλου από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία, καθώς αυτό αποτελεί εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων, συλλογικών διαδικασιών και υιοθέτησης ριζοσπαστικών πρακτικών. Σε αυτήν την συγκυρία οι πρυτάνεις σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα κυβερνητικά κέντρα επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένο στην καταπάτηση το άσυλου, υπό τον φόβο μαζικών κινητοποιήσεων, προωθώντας την κατεύθυνση εφαρμογής του νέου νόμου πλαίσιο για την κατάργηση του ασύλου.
Στον χώρο της εκπαίδευσης, η επιθετική πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης είναι αντίστοιχη. Με την αναγνώριση των κολεγίων, δηλαδή την θέσπιση ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τον εθνικό φορέα πιστοποίησης και αξιολόγησης, στοχεύουν στην απαξίωση των πτυχίων και στην αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά. Κινείται στην κατεύθυνση εφαρμογής προηγούμενων νόμων (νόμος πλαίσιο, νόμος για την αξιολόγηση) με σκοπό την εντατικοποίηση των σπουδών, την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος και την εισαγωγή ιδιωτικονομικών κριτηρίων στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά μαζί με το πρόγραμμα σταθερότητας, καρπός του οποίου αποτελούν τα νέα μετρά, προσπαθούν να καθιερώσουν το νέο μοντέλο εργαζόμενου, ενός εργαζόμενου φτηνού, ευέλικτου, πειθήνιου, και αναλώσιμου. Ο αγώνας για ενιαία ισχυρά πτυχία, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα του φοιτητικού κινήματος για καλύτερη εργασιακή προοπτική, ταυτόχρονα με τον αγώνα για τα συμφέροντα των φοιτητών και την βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητας.
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της πολιτικής της θα πάρουν την απάντηση τους από ένα μαζικό μαχητικό συγκρουσιακό κίνημα νεολαίας και εργαζομένων, που θα οργανώνεται στη βάση συντονισμού των συλλογικών φορέων. Ένα κίνημα που με ανυποχώρητο αγώνα θα ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα και το πρόγραμμα σταθερότητας. Έναν αγώνα που θα καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές κατακτήσεις και θα μετρήσει νίκες βελτιώνοντας ουσιαστικά τη θέση εργαζομένων και νεολαίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3


ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 9.00ΠΜ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 9.30ΠΜ ΚΑΜΑΡΑ
ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


ΕΑΑΚ

Σχόλια