Μμμμμ….Κ.Ε.Σ. Τι λες;
Σα να μην έφταναν τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια , που με τη φορολογηση θα κλείσουν και τα δικά μας σπίτια, μαζί με το ατελείωτο σαφάρι αποδείξεων, η κυβέρνηση Πα.Σο.Κ. δίνει ακόμη μια χαριστική βολή στην εκπαίδευση…. Η κουβέντα που έχει ανοίξει, έχει να κάνει με τα Κολλέγια - Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), όσον αφορά καταρχήν την αναγνώρισή τους ως μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σ’αυτά. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με την αμέριστη στήριξη της αντιπολίτευσης (ΝΔ) για αναγνώριση των κολλεγίων, ακόμα και μέσα στις εξεταστικές- είναι μια, από την πίσω πόρτα προσπάθεια καταπάτησης του συντάγματος και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 16 και θέσπιση ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας. Τα ΚΕΣ αποτελούν ενσωμάτωση μια ακόμη «καλής» κοινοτικής οδηγίας (36/05) της ΕΕ.
Τι είναι όμως τα ΚΕΣ;
Είναι ιδρύματα που με την μέθοδο της δικαιoχρησης/franchising ,όπως ακριβώς γίνεται και με τις αλυσίδες καταστημάτων(ρούχων,φαστφουντ κτλ.), έχουν "παράρτημα" στην χώρα μας και ταυτόχρονα συνεργάζονται με "μητρικά" πανεπιστήμια στο εξωτερικό , παρουσιάζονται ως South-Τάδε "University" ή ως Norht -East-Ταδε "College" κτλ.
Πώς θα μας πλήξουν;
Γνωστά κολλέγια όπως αυτά των BCA, Mediterranean College, Deree College περιλαμβάνουν συγκεκριμένα όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου μας. Αυτό σημαίνει πως κάποιος με 10.000 euro το χρόνο και μέσα σε 2-3 χρόνια θα μπορεί να κατοχυρώσει Επαγγελματικά Δικαιώματα ισάξια με ενός αποφοίτου ΠΑ.ΜΑΚ. Έτσι λόγω της φθηνής και αναλώσιμης εργασίας που θα προσφέρουν οι απόφοιτοι των Κολλεγίων, τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα(των αποφοίτων ΑΕΙ ΤΕΙ ΚΕΣ), μετά την εξίσωση, θα συμπιεστούν προς τα κάτω.
Αυτό το οποίο, ειδικότερα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η ίδρυση του εθνικού φορέα πιστοποίησης που σε συνδυασμό με την αξιολόγηση θα κατατάσει τους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβαθμιας και τριτοβάθμιας εκπ/σης σε 9 βαθμίδες ανάλογα με τις σπουδές τους. Αυτό θα ωθήσει αργά ή γρήγορα, την μετάλλαξη των τμημάτων των δημοσίων πανεπιστημίων σε πλήρως εξειδικευμένα τμήματα, όπου ο απόφοιτος δεν θα κατοχυρώνει καμία συλλογικά δικαιώματα, αλλά θα βρίσκεται μόνος του στην αγορά εργασίας. Τέλος γίνεται ξεκάθαρα αποσύνδεση του πτυχίου με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα αφού αυτά θα δίνονται από τις επαγγελματικές ενώσεις με ειδικές εξετάσεις και δε θα κατοχυρώνεται αυτόματα.
Βέβαια εδώ πρέπει να δούμε τι ρόλο έχει παίξει το οικονομικό επιμελητήριο, μιας και είναι η επαγγελματική ένωση που κατοχυρώνει Επαγγελματικά Δικαιώματα στους περισσότερους αποφοίτους ΠαΜακ. Το Οικονομικό επιμελητήριο έσπευσε πρώτο απ’όλους πριν 2 χρόνια να αποδώσει στους αποφοίτους των κολλεγίων επαγγελματικά δικαιώματα. Έτσι για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στον ΑΣΕΠ (πχ θέσεις σε τράπεζες,εφορία, σχολεία, δημόσιος τομέας κλπ). Μ’αυτό το βηματισμό θα κινηθούν και άλλοι ανάλογοι επαγγελματικοί φορείς (ΤΕΕ, ΕΠΕ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ).
Απ’ την άλλη μπαίνουν ακόμα περισσότεροι φραγμοί για την πρόσβαση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο αφού μετά τις αναγγελίες της κυβέρνησης για κλείσιμο αρκετών τμημάτων ΑΕΙ ΤΕΙ και με το νέο εξεταστικό σύστημα που θέλουν να περάσουν θα αποκλέιονται ακόμη περισσότερες χιλιάδες νεολαίων. Έτσι αυτό το κομμάτι της νεολαίας θα ωθείται στα Κολλέγια.
Πώς συνδέονται όλα αυτά και η επίθεση στην εργασία από το κράτος;
Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα χνάρια της προηγούμενης της ΝΔ έχει στόχο να ξεριζώσει συθέμελα κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.
• Απαιτούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού (13ος: το δώρο των Χριστουγέννων 14ος: το δώρο του Πάσχα και καλοκαιριού)
• Επιβάλλουν εξαντλητική φοροληστεία, προωθούν την αύξηση του ΦΠΑ (+2%)
• Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλεύουν μέχρι τα 67 για μια ανεπαρκή σύνταξη
• Προωθούν την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα, διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνθέτοντας το νέο εργασιακό μεσαίωνα.
• Ξεπουλάνε τις ΔΕΚΟ αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους έρμαιους στα νύχια της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, χειροτερεύοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες και αυξάνοντας το κόστος σε τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση, κλπ. (ενδεικτικα)
Αυτά μεταφράζονται για εμάς ως εξής:
Αυτή τη στιγμή πολλοί από τους εργαζόμενους βλέποντας αυτές τις επιθετικές αλλαγές από μέρους του κράτους σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτές τις θέσεις εργασίας όμως το κράτος δεν τις «γεμίζει» παρά επιλέγει να μετατρέπει τις θέσεις των μόνιμων υπαλλήλων σε θέσεις αναπληρωτών, ωρομισθίων προκειμένου να διασφαλίσει λιγότερα έξοδα για το ίδιο και χειρότερες συνθήκες εργασίας καθώς και αβέβαιο μέλλον για τον αυριανό εργαζόμενο, δηλαδή εμάς.
Πολλοί από εμάς έχουμε στο μυαλό μας όταν ξεκινάμε τις σπουδές μας, ότι βγαίνοντας από το Πα.Μακ. θα στελεχώσουμε καίριες θέσεις σε επιχειρήσεις(ορκωτός λογιστής ή μάνατζερ ή ανώτερο στέλεχος επιχείρησης ή διπλωμάτης ή στέλεχος σε δισκογραφικές εταιρίες ή στέλεχος σε προγραμματιστικές εταιρείες). Και όχι μόνο αυτό νομίζουμε πως την ίδια ευκαιρία έχουν και οι 200 ή 50 ή 300 που περνάνε στο έτος μας…
Μάλλον όσο περνάνε τα χρόνια έχουμε καταλάβει πως λίγοι είναι εκείνοι που θα στελεχώσουν τέτοιες θέσεις και η πλειοψηφία θα διεκδικήσει μια θέση στο δημόσιο τομέα. Και αυτό πλέον με τα μέτρα που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι Γολγοθάς…..
Η λύση:
Την απάντηση θα δώσουμε εμείς μέσα στις σχολές μας. Με την τοποθέτησή μας για δυνατά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σ’αυτά, αντιπαλεύοντας κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών μας που θα μας αποδώσει χειρότερους όρους διεκδίκησης εργασίας, κάθε αλλαγή τίτλου στο πτυχίο μας, κάθε εξειδίκευση των σπουδών μας, μαχόμαστε ενάντια στο προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Λέμε όχι στις πιστωτικές μονάδες (ICTS) και στη δημιουργία ενός φοιτητή – μελλοντικού εργαζόμενου ο οποίος θα επιδίδεται σε ένα ατελείωτο κυνήγι απόκτησης τίτλων, σεμιναρίων, επανακατάρτισης σε ειδικευμένες μιας χρήσης γνώσεις και λοιπής χαρτούρας, τον ατομικό φάκελο σπουδών. Με βάση αυτόν θα διεκδικεί τα εργασιακά του δικαιώματα μόνος, χωρίς να έχει τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα απέναντι στον εργοδότη του. Έτσι λοιπόν επιδιώκουν οι νέοι εργαζόμενοι να είναι εξατομικευμένοι και πειθαρχημένοι.
Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε μέσα στα αμφιθέατρα με Γενικές Συνελεύσεις. Παρόλο που μέσα στο Πα.Μακ. οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν προωθούν τις συλλογικές διαδικασίες – διεκδικήσεις, αλλά επιμένουν στην ατομική διεκδίκηση και στην ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.
Την απάντηση θα την δώσει το μαζικό, μαχητικό φοιτητικό κίνημα με τις γενικές του συνελεύσεις και οι χιλιάδες φοιτητές που θα βγούνε στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους μαζί με τους εργαζόμενους θα ανατρέψουν την επίθεση σε παιδεία εργασία.
Παλεύουμε για:
• Κατάργηση των ΚΕΣ
• Καμία συμπίεση των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων
• Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σχόλια