ΠΕΡΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ…Ο ΛΟΓΟΣ!

Είτε μπαίνεις για πρώτη χρονιά στο Πα.Μακ είτε σε μεγαλύτερο έτος η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργείται είναι οτι πρόκειται για πανεπιστήμιο «υψηλού» επιπέδου, όπου όλα κυλούν ομαλά, ανεπηρέαστα από την γενικότερη συγκυρία. Παρόλα αυτά αν «ψαχτείς» λίγο θα ανακαλύψεις πως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Καταρχάς, αυτοί που σου παρουσιάστηκαν στις εγγραφές ή και κατά την διάρκεια της χρονιάς σαν Σύλλογος Φοιτητών δεν είναι παρά η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ., που έχοντας αποκτήσει την αυτοδυναμία της με βία και νοθεία καπηλεύεται το όνομα του Συλλόγου δηλαδή όλους εμάς που τον αποτελούμε.

Άλλη μία πραγματικότητα που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που βασικός σκοπός της είναι η μετάβαση από τα ενιαία πτυχία, που εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη επαγγελματικά δικαιώματα, στα εξατομικευμένα, που αποτελούν έναν ατομικό φάκελο προσόντων. Σκοπός είναι το χτύπημα των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε να διαπραγματευόμαστε ατομικά τους όρους εργασίας. Μέρος της εκπαιδευτικής αναδιάρθωσης είναι και η αναγνώριση των ΚΕΣ που στόχο έχουν να χαώσουν την αγορά εργασίας, κατατάσσοντας τους αποφοίτους σε διαφορετικές ταχύτητες (απόφοιτοι ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΙΕΚ,κλπ)και να οδηγήσουν στη μείωση των μισθών και στην αύξηση της ανεργίας. Όπως το φοιτητικό κίνημα του 2006 και 2007 κατάφερε να σταματήσει την αναθεώρη του άρθρου 16, που αφορα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έτσι και τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα απο μαζικές συνελεύσεις πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στην αναγνώρισή των ΚΕΣ.

Και έρχεται και το ζήτημα της λέσχης .. Η λέσχη στο Πα.Μακ έχει δοθεί στην ιδιωτική εταιρία catering «Χούτος». Η εταιρία αυτή απαιτεί απο εμάς το χρηματικό αντίτιμο των 2 € την ημέρα. Μία «διευκόλυνσή» της είναι η κάρτα σίτισης την οποία δικαιούνται ορισμένοι φοιτητές με συγκεκριμένο φορολογικό εισόδημα. Ως Α.Ε.Π.-Ε.Α.Α.Κ. ζητάμε τα προφανή, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές σε μία δημόσια λέσχη. Με αυτό σαν στόχο έγινε την προηγούμενη χρονιά μία δράση μέσα απο συλλογικές και μαζικές διαδικασίες στην λέσχη μοιράζοντας δωρεάν φαγητό σε όλους. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του φορολογικού ορίου, πράγμα που αποδεικνύει οτι νίκες πετυχαίνονται μόνο με συλλογικές διεκδικήσεις και όχι μέσω παρατάξεων και των εκπροσώπων τους.

Αντίστοιχο είναι και το ζήτημα της στέγασης όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Οι θέσεις καλύπτουν πολυ μικρό μέρος των φοιτητών, αλλά ακόμα και από αυτές αποκλείονται φοιτητές που τις δικαιούνται. Επιπλέον, αλλοδαποί φοιτητές υποχρεούνται να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό μηνιαίως προκειμένου να συνεχίσουν να μένουν στις εστίες, γεγονός που δείχνει τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο η πρυτανεία διαχωρίζει τους φοιτητές.

Όλα τα παραπάνω προβλημάτα άλλα και ζητήματα του κάθε τμήματος, καθώς και θέματα του κοινωνικο-πολιτικού σκηνικού μας αφορούν όλους και γι αυτό θα πρέπει να τα θέτουμε προς συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις, για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς και να διεκδήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Βέβαια στο Πα.Μακ. σε αντίθεση με όλα τα άλλα πανεπιστήμια τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες οπως η Γενική Συνέλευση φιμώνονται. Μία κατάσταση που επιβάλει η ΔΑΠ αφού σε μία Γ.Σ. θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις επιλογές της και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αντ’αυτού ασχολείται αποκλειστικά με την διοργάνωση party, εκδρομών και κερασμάτων που στόχο έχουν φυσικά το κουκούλωμα των προβλημάτων και την καθιέρωση μιας νοοτροπίας αδιαφορίας όπου άλλοι, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους αποφασίζουν για το μέλλον μας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Στη βάση της παραπάνω λογικής έχει συγκροτηθεί μέσα στο Πα.Μακ. το σχήμα Α.Ε.Π. – Ε.Α.Α.Κ. (Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση – Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση). Πιο απλά ένας σχηματισμός που λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες για κάθε φοιτητή του συλλόγου που θέλει να συνδιαμορφώσει την άποψη του στη βάση των κοινών αναγκών και δικαιωμάτων μας. Ένα σχήμα χωρίς παγιωμένη γραμμή και καταστατικά, χωρίς ιεραρχία και ηγέτες, ακριβώς επειδή θεωρούμε πως κάθε φοιτητής είναι ικανός να κάνει ή να παράγει πολιτική ώστε μέσω της συνδιαμόρφωσης να αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη συμβολή του και παράλληλα να προτάσσεται η συλλογικότητα ενάντια στον ατομισμό.

Σχόλια