ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑ.ΜΑΚ. … ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΒΟΛΤΑ!



Από την πρώτη μέρα στο σχολείο… στην πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο!

Μετά από τα τελευταία χρόνια εντατικού διαβάσματος, μαθημάτων και φροντιστηρίων… επιτέλους ήρθε η ώρα να ζήσεις τη φοιτητική ζωή! Γράφτηκες λοιπόν στο Πανεπιστήμιο, ψάχνεσαι να μάθεις για τα μαθήματα, τις παρακολουθήσεις, τα βιβλία. Επιδιώκεις να γνωρίσεις νέες παρέες, ενημερώνεσαι πού παίζουν τα πάρτι, μέρη που θες να βγεις κ.λπ.

Αυτή όμως, είναι η μία πλευρά της φοιτητικής ζωής. Η άλλη αφορά τη διαδρομή μέχρι το τέλος των σπουδών σου και τη ζωή στο πανεπιστήμιο, έναν ευρύτερο κοινωνικό χώρο δράσης, ανάπτυξης και διάπλασης ιδεών, όπου καλείσαι να αντιμετωπίσεις μικρά προβλήματα, όπως η έλλειψη χώρων και η καθηγητική αυθαιρεσία, αλλά και μεγαλύτερα όπως αν το πτυχίο σου έχει αξία και είναι αρκετό για να βρεις μία δουλειά, η οποία θα σου προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.

Απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι αυτός της ατομικότητας και του συμβιβασμού με μία καθημερινότητα που δεν μας αξίζει. Ο άλλος είναι ο δρόμος της συλλογικής διεκδίκησης και του μαζικού αγώνα. Αυτόν τον ρόλο εξυπηρετεί ο Σύλλογος Φοιτητών (Σ.Φ.), μέλη του οποίου είμαστε όλοι μας από την στιγμή που γραφόμαστε στο Πανεπιστήμιο. Ανώτατο όργανο του συλλόγου φοιτητών είναι οι Γενικές Συνελεύσεις (Γ.Σ.), η διαδικασία δηλαδή στην οποία οφείλουν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια μίας Γ.Σ. οι φοιτητές συζητούν, αποφασίζουν και κινητοποιούνται.



Μέσα από τέτοιες διαδικασίες οι φοιτητές λαμβάνουν αγωνιστικές αποφάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νικηφόρα φοιτητικά κινήματα του Μάη-Ιούνη 2006, ενάντια στον Νέο Νόμο πλαίσιο αλλά και ο περασμένος Δεκέμβρης, όπου φοιτητές και μαθητές βρέθηκαν μαζί στο δρόμο και διαδήλωναν, με αφορμή την δολοφονία ενός 15χρονου, ενάντια σε μία κυβερνητική πολιτική που χτυπά το παρόν και το μέλλον μας.

Κύριοι εκφραστές της πολιτικής αυτής μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι οι κυβερνητικές παρατάξεις, ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Η τακτική αυτών ξεκινά ακόμα-ακόμα και από τις εγγραφές, ( «ανεξάρτητοι» φοιτητές-καλοθελητές που θα σε βοηθήσουν να γραφτείς ) μέχρι και σημειώσεις, πάρτι, δωρεάν ποτά κ.λπ. με μοναδικό στόχο να προσεγγίσουν τους φοιτητές αποπροσανατολίζοντάς τους από μία σκληρή πραγματικότητα που οι ίδιοι έχτισαν, μέσα από την συναίνεση τους στην έξαρση των φροντιστηρίων, τη βάση του 10 στις Πανελλήνιες εξετάσεις, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια (Κ.Ε.Σ.), το Νέο Νόμο Πλαίσιο και τέλος την απαξίωση των πτυχίων μας.


















Μέσα στα πλαίσια του συλλόγου και των διαδικασιών του εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει το ανεξάρτητο αριστερό σχήμα Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση συμμετέχει στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση.
Σχήμα: Δηλαδή μία συλλογικότητα ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, ιεραρχίες και καθοδηγήσεις, που εξελίσσεται στο χρόνο, όσον αφορά τις θέσεις και τις πρακτικές της, με τη δυναμική που τις προσδίδουν τα άτομα που τη συγκροτούν συμμετέχοντας στις διαδικασίες της. Διαδικασίες που είναι αμεσοδημοκρατικές όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, που γίνεται με ισότιμη συμμετοχή όλων χωρίς να υπάρχουν κατώτερες και ανώτερες απόψεις αλλά μέσα από συζήτηση, ζύμωση και συνδιαμόρφωση, από όπου προκύπτει η τελική άποψη του σχήματος, έτσι ώστε παρά τις διαφωνίες, καθένας να μπορεί να εκφράζεται μέσα από αυτή.
Αριστερό: Αφού σε αντίθεση με τις λογικές του ατομικού δρόμου, ανάθεσης και εκπροσώπησης, το σχήμα προτάσσει το συλλογικό αγώνα και τη δράση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών μας, για την ανατροπή και την αλλαγή του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος.
Ανεξάρτητο: Από κόμματα, παρατάξεις, κράτος και καθηγητικά κατεστημένα.

Το σχήμα Α.Ε.Π. – Ε.Α.Α.Κ. συντονίζεται με άλλα αντίστοιχα αριστερά σχήματα άλλων σχολών, με σκοπό την ενωτική και πιο αποτελεσματική δράση. Όλα τα σχήματα μαζί συγκροτούν την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι., το χώρο της ανεξάρτητης, επαναστατικής αριστεράς των σχολών μας, που στέκεται απέναντι στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Για την ρήξη και την ανατροπή.



Α.Ε.Π. Ε.Α.Α.Κ.

Σχόλια